Bezárják a legnagyobb ukrán menekülttábort Lengyelországban

2023. szeptember 02. 20:50

A hatóságok szerint csökken az országba érkező ukránok száma.

2023. szeptember 02. 20:50

Bezárták az ukrán menekültek legnagyobb lengyelországi befogadóközpontját, amely a Varsóhoz közeli Nadarzyn faluban található, mivel csökkent az országba érkező menekültek száma – jelentette a Financial Times (FT). A hírek szerint a központban maradt több száz menekült csak néhány órával a bezárás előtt tudta meg, hogy a központot bezárják.

Az FT szerint a Lengyelországba irányuló ukrán menekültáradat csúcspontján mintegy 9000 embernek adott otthont. A lakók száma 2022 tavaszán mintegy 300 menekültre csökkent, mivel az embereket más létesítményekbe helyezték át. Ennek ellenére a létesítmény továbbra is a legnagyobb maradt Lengyelországban a befogadóképességét tekintve.

Ezt is ajánljuk a témában

A regionális hatóságok szerint a központot mindig is ideiglenesnek szánták. A létesítményt azért zárták be, mert „az Ukrajnából Mazóviába érkező menekültek száma elhanyagolható” – magyarázta Dagmara Zalewska szóvivő. Zalewska elmondta, hogy a lépés része a menekültügyi rendszer „nemzeti szintű átszervezésének”. Hozzátette, hogy sok ukrán időközben munkát és lakóhelyet talált Lengyelországban vagy más uniós országokban, vagy egyszerűen úgy döntött, hogy visszatér Ukrajnába.

A helyi jótékonysági szervezetek a Financial Timesnak elmondták, hogy a bezárás mind őket, mind a központ lakóit váratlanul érte.

Néhány embernek még arra sem volt esélye, hogy összepakolja az összes holmiját. Adtak nekik néhány zacskó élelmiszert, és ennyi volt”

–  mondta az FT-nek Alina Oniszczuk, egy másik varsói segélyszervezet munkatársa.

Lengyelország volt az egyik fő célpontja a háború elől menekülő ukránoknak. Az ENSZ adatai szerint 2023 tavaszán több mint 1,5 millió regisztrált ukrán menekült tartózkodott az országban. A menekültügyi helyzet aggodalmat keltett a lengyel hatóságok körében, akik időközben megszigorították az ukrán menekültekre vonatkozó szabályokat. Márciusban az országba érkezéstől számítva már csak 120 napig lakhatnak ingyenesen ideiglenes szálláshelyen. Ezt követően elvárják tőlük, hogy fedezzék megélhetési költségeik 50 százalékát, de legfeljebb napi 9 dollárt. Májusban ezeket a számokat 75 százalékra, illetve 13 dollárra emelték.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2023. szeptember 03. 08:25
Mi lett a nagy barátságból.........
orokkuruc-2
2023. szeptember 03. 04:26
"birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag 2023. szeptember 03. 00:28" .. ej, te fosadék, hát így kell kezdeni a napot? Szarevéssel?
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 03. 00:56
🎼Shche ne vmerla Ukrainy i slava, i volia! 👧👧🏾🧒👶🏽👨‍👨‍👧‍👦👨‍👩‍👧‍👦👨‍👨‍👦‍👦👨‍👨‍👧‍👧👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👧
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 03. 00:28
Köszönjük a lengyeleknek, hogy ilyen aktívan kivették a részüket a Putyin öldöklése elől menekülő ukránok megsegítésében! A magyar kormánnyal ellentétben, aki csak egzecírozta a határon az ártatlan ukrán gyerekeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!