A róla ítélkező bíró visszalépését kéri Trump

2023. augusztus 06. 22:50

A volt elnök szerint kizárt, hogy méltányos eljárásban részesüljön a per során.

2023. augusztus 06. 22:50

Donald Trump közölte, hogy a választási csalási ügyében eljáró bírót arra fogja kérni, hogy „álljon félre” az általa „nagyon erősnek” nevezett okokra hivatkozva. Trump vasárnap reggel közösségi médiaplatformján, a Truth Socialon „nevetségesnek” nevezte az ügyet, és közölte, hogy jogi csapata azonnal kérni fogja a bírónő visszahívását. Azt írta, kizárt, hogy tisztességes tárgyalást kapjon, amennyiben marad az ügyben ítélkező bíró. Ugyanakkor nem árult részleteket arról, hogy milyen indokok alapján kéri a Tanya Chutkan lemondását – írta a BBC.

Az igazságügyi minisztérium által felügyelt szövetségi vádhatóság pénteken adta be azt a kérelmét a washingtoni kerületi bírósághoz, amellyel 

az ügyészek azt szeretnék elérni, hogy a bíróság tiltsa el Donald Trumpot és jogi képviselőit attól, hogy az ügy részleteiről kommunikáljanak a nyilvánosság előtt.

Az indokolás szerint amennyiben Donald Trump a megkapott dokumentumok alapján a közösségi médiában tesz közzé bejegyzéseket „tanúkról, bírókról, ügyészekről, és másokról, akiknek köze van az ellene folyamatban lévő jogi ügyekhez”, akkor annak megfélemlítő hatása van és akadályozza az igazságszolgáltatás rendszerének méltányos működését. A beadvány idézi a volt elnök egy pénteki bejegyzését a Truth Social közösségi oldalról, ahol úgy fogalmazott, hogy 

„ha ti engem üldöztök, akkor én benneteket foglak üldözni”.

Tanya Chutkan, az ügyben eljáró bíró szombaton azt közölte, hogy az ügyészi indítványra hétfő délutánig várja Donald Trump jogi képviselőinek válaszát. A volt amerikai elnök a kedden nyilvánosságra hozott vádirat alapján csütörtökön Washington kerületi bíróságán helyezték vád alá négy vádpontban, amelyek a 2020-as elnökválasztás után történtekkel, részben a 2021. január 6-i zavargásokkal függenek össze.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügyészség többi között a hatalomátadás akadályozásával, a hivatalos eljárás késleltetésével és tudatos hazugsággal vádolja az elnököt az elnökválasztás eredményét illetően. Donald Trump a bíróságon ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban. Április óta ez már a harmadik bűnvádi eljárás a volt elnökkel, és a republikánusok legnépszerűbb elnökjelöltje ellen, és összesen 78 vádponttal kell már szembenéznie.

Donald Trump péntek este egy kampányrendezvényen Alabama államban az újabb vádemeléssel kapcsolatban kijelentette, hogy minden egyes újabb ellene indult bűntetőeljárás növeli támogatottságát, és úgy fogalmazott, hogy

már csak egy vádemelésre van szükségünk ahhoz, hogy biztosítsuk a választási győzelmet”.

Ahogy mondta, ha ez megtörténik, akkor senki másnak nem lesz esélye a győzelemre. A volt elnök ellen Georgia államban is zajlik bűnügyi vizsgálat, amelyet az állam ügyészsége a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet gyanújával folytat. A várakozások szerint ebben az ügyben is hamarosan megtörténhet a vádemelés.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: GIORGIO VIERA / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. augusztus 07. 08:36
Koncepciós per. A háttérhatalomnak nincs más választása..
szarvas-2
2023. augusztus 07. 05:48
Megvett és elfogult nigger nő-az "odaáti" egyik román Codruta. A jog megcsúfolója.
Kozmosz
2023. augusztus 07. 04:17
Off: Futótűzként terjed Szabó Tímea vérlázító kirohanása magyarnemzet.hu Gratulálok ehhez a cikkhez. A szervezettség magasiskolája.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. augusztus 07. 00:57
Tanya Chutkány?? Nem is tudtam, hogy a dogtorminizsderelnögúr fog ítélkezni!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!