Siker vagy kudarc az ukrán ellentámadás? – Világrend

2023. július 05. 17:23

Melyik háborús fél lehet képes döntésre vinni a harcot a frontvonalon? Kinek a stratégiája érvényesül? Lehet-e tűzszünet, a „területet a békéért”-elv alapján kompromisszumos megállapodás Putyin és a Nyugat között? Az Oroszország-szakértőt kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. július 05. 17:23
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Ukrán és nyugati vezetők is elismerik, hogy a vártnál lassabb ütemben és szerényebb eredményekkel zajlik az ukrán ellentámadás, mégis, optimisták az áttörésben, illetve az oroszok végső vereségét illetően. A megerősített orosz védvonalak tartják magukat, az ukrán egységek pedig rendületlenül próbálnak áthatolni a vonalak előtti elaknásított területeken – nincs választásuk, a szakértők szerint ez az ellentámadás Ukrajna nagy esélye, hogy megszállt területeit visszafoglalja.

Stier Gábor szerint továbbra is anyagháború van, az orosz élőerő- és katonai utánpótlási fölény behozhatatlan, az orosz légi és tüzérségi fölény legyűrhetetlen, annyi nyugati nehéztechnika pedig nem érkezik, amely ennek kompenzálására Ukrajnának lehetőséget adna. 

Nem értem ezt a félelmet, hogy Oroszország most fogja ledózerolni az egész világot, de legalábbis Európát. Hogyan? Nem volt célja, nem az a célja” – vélekedik a Világrend vendége, aki szerint Oroszország nem akarta megsemmisíteni Ukrajnát sem, csupán megszüntetni akarta Ukrajna ellen-Oroszország voltát, vagyis a befolyását akarta kiterjeszteni Ukrajnára.

Mennyire áll stabil lábakon a Putyin-rendszer, mennyire erős a háború támogatottsága az orosz társadalomban, és szabad-e egyezkedni a Nyugatnak Putyinnal, ha elmarad az ukrán győzelem? – ezekre a kérdésekre kerestünk választ a Világrend eheti adásában.

--

A műsor vendége: Stier Gábor külpolitikai szakértő, a moszkvater.com alapító főszerkesztője.
--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

 

--

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2023. július 06. 13:50
Még az ukrán vezetés sem tartja ezt "sikeres ellentámadásnak"...
Zolotarjov
2023. július 06. 13:34
A Dnyeper egy logikus határvonal lenne, és így megmaradna Odessza tengeri kijáratként Ukrajnának..
fogas paduc
2023. július 06. 12:33
mandi! A legtöbb olvasótok a fórumozási lehetőség miatt jön ide, ezzel csiszolgatják a saját vagy mások és szerintem a ti véleményeteket is. Nem ti vagytok az elsők egyébként a hírek lehozatalában. Ebből az következik, hogy sok olvasót el fogtok veszteni. Ja, és mondjátok meg a HÍRTV-seknek is, hogy baromira hosszúak a reklámbetétek, az ember inkább elkapcsol róla.....
fogas paduc
2023. július 06. 12:14
MANDI! Nagyon xar a kommentfelület!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!