„Oroszország belement egy olyan háborúba, mint Afganisztánban” – Világrend

2023. július 19. 17:00

Miért tudták másodszor is ellőni a Kercsi hidat az ukránok? Lökést ad-e az ukrán támadásnak a kazettás bombák bevetése, illetve majd az F-16-os gépek érkezése? A biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. július 19. 17:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Különleges katonai művelet keretében végrehajtott akció volt, ez a drón a britek által biztosított Remus 600-as típusú drón volt” – magyarázta az adásban Resperger István, aki szerint azért vették célba az 500 kilométeres hatótávolságban is bevethető tengeri drónnal a Kercsi hidat, mert az ukrán területekről rakétákkal nem érik el ezt a kiemelt utánpótlási és jelképes célpontot az ukránok.

Az ukrán ellentámadás első heteiben a bevetett fegyverzet 20 százalékát elvesztették az ukránok, ezért változtattak a harcászati stratégián: egy felőrlő műveletet kezdtek, amely őszig is eltarthat. Resperger István szerint az ukrán erőknek nehéz dolguk van, az orosz védelmi állások áttöréséhez a nyugati légierő és a tüzérség támogatása kellene, a Nyugattól kapott csapatszállító harckocsik hatékonysága nem kamatoztatható, amíg nem tudnak betörni az arcvonal mögé.

Lesz, ahol be tudnak törni az ellenség az oroszok védelmébe, de ez nem lesz mélyebb 20-30 kilométernél, tehát a harcászati-hadműveleti mélységig eljuthatnak, de az oroszoknak vannak még tartalékaik” – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy az orosz tüzérség négyszeres, lőszerek tekintetében akár tízszeres fölényben van. 

A Világrend vendége szerint a kazettás bombák bevetése okozhat nagy károkat a fegyverzetben az orosz oldalon, az F-16-os harci gépek őszi érkezése azonban már megkésettnek látszik, most lenne rájuk szüksége az ukrán hadseregnek.

Oroszország belement egy olyan háborúba, mint Afganisztánban, csak itt orosz lakosság van főként. Területeket foglalt el, ezeket most meg kellene tartani, vagy eldönteni, hogy hosszútávon mi következik. Én azt gondolom, hogy rövidtávon kimerül mind a két fél” – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő.

Hova futhatnak ki a frontvonalbeli események őszre?

A műsor vendége: Resperger István ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem  Szent István Biztonságkutató Központjának igazgatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--


 

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. július 20. 08:21
"Genusnextgen B_kanya 2023. július 19. 21:09 Kaligelinek abból van, hogy eladta a Városházát" és visszautaltak neki? Mr 10% a foghíjas balf444sz :)
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 20. 01:17
Nem szoktam mandineres videókat nézegetni, de ez a fickó nagyon érti a dolgát, így megnéztem. Remélem, igaza van, és január-februárra véget ér ez a rémálom.
B_kanya
2023. július 20. 00:25
"Turán 2023. július 19. 22:01" Hivatalosan prájdozott a lyákóbbik, ugye?
B_kanya
2023. július 20. 00:23
"Genusnextgen 2023. július 19. 21:10 Vicces, ahogy a 10x-es túlerőben lévő orkok 1.5 éve bénáznak." A 700e nulandisztáni sereg ellen a 200e ruszki genyusbuksi szerint 10x túlerő :))) A számok nem a balf4444szok barátai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!