„Az oroszok forgatókönyve, a felőrlő háború érvényesül” – Stier Gábor a Mandinernek

2023. július 07. 19:12

A tervek szerint halad az ukrán ellentámadás? Milyen állapotban van az orosz és ukrán harci morál? Fog-e egyezkedni a Nyugat Putyinnal, ha elmarad az ukrán győzelem? Az Oroszország-szakértőt kérdeztük Világrend című podcast-műsorunkban.

2023. július 07. 19:12
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az elmúlt fél évben az oroszok – különösen Zaporizzsja és Krím irányában – 20-40 kilométer mélységű védelmi vonalat építettek ki” – kezdte a beszélgetést Stier Gábor, hozzátéve, hogy 

az oroszok olyan légi és tüzérségi fölényben vannak, amely lehetetlenné teszi, hogy az ukránok át tudják törni az arcvonalat. 

Szerinte az orosz elképzeléseknek felel meg inkább az ukrán ellentámadás menete, a védekező fél mindig könnyebb helyzetben van, mint a támadó. Mint fogalmazott, az ukránok szempontjából nem az az elsődleges kérdés, hogy mekkora területet tudnak elfoglalni, hanem az, hogy milyen áron foglalják el azokat.

Az volt az első és legnagyobb ukrán tévedés, hogy az oroszok elfutnak” – vélekedett az Oroszország-szakértő, szerinte az ukránok elhitték saját háborús propagandájukat, hogy az oroszok meg fognak hátrálni. Stier Gábor szerint az ukrán katonai nyilatkozatok az utóbbi időben árnyaltabbak és visszafogottabbak, ez is tükrözi, hogy mára rájöttek: a jelenlegi front nem olyan, mint a tavalyi harkivi arcvonal. 

A Világrend vendége rámutatott,

ha az ellentámadás sikertelen lesz, újabb nagy ukrán támadásra jövő nyárig semmiképpen nem lehet majd számítani. 

De azt is megnehezítheti, hogy az Egyesült Államokban jövőre már elnökválasztási kampány kezdődik, és emiatt lanyhulhat az amerikai kormányzat elszánása az elhúzódó háború finanszírozására.

Stier Gábor

A háború további menete

Az oroszok nagyon összeszedték magukat” – értékelt a moszkvater.com alapító főszerkesztője, aki szerint látványosan felgyorsult a mélységi védelem kiépítése és a stratégiai tervezés. Úgy vélte, az orosz harci morál is javult, míg az ukrán elszántság erodálódott. 

Az ukrán ellentámadásnak nincs dinamikája, az oroszok nem hátrálnak, az ukrán kétszer akkora veszteségekkel néznek szembe, mint az ellenfeleik, 

és nem érkezik annyi nyugati haditechnika, amennyi szükséges lenne a sikeres áttöréshez – vélekedett a szakértő. „Az oroszok forgatókönyve érvényesül, a felőrlő háború. Míg a másik oldalon, ukrán részről a manőverező hadműveleteknek nincs most terük. Akkor lenne tere ennek, ha át tudnának törni” – hívta fel a figyelmet Stier, hozzátéve, hogy a reális erőviszonyokról az ellentámadás várható kifutásakor, a nyár végén kapunk majd tisztább képet.

A szakértő kitért a Wagner-csoport egynapos lázadására is, amely szerinte Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér személyes ambícióiról, politikai hatalomvágyáról és pénzéhségéről szólt. Úgy vélte, az orosz politikai vezetés rájött arra, hogy veszélyes erővé nőtte ki magát a Wagner, ezért vissza kell nyesni. Stier Gábor elmondta azt is, hogy

az orosz társadalom több mint fele még mindig támogatja a háború folytatását, 

és továbbra sem látja jeleit annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltására sor kerülne a közeljövőben.

Oroszország céljai a háborúban

Arra a kérdésre, miszerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint Oroszország súlyos stratégiai hibát követett el a háború elindításával, és ezzel destabilizálta, hosszabb távon pedig Kína „gazdasági gyarmatává” tette magát, a szakértő úgy válaszolt: Oroszország nem akart ilyen szinten belecsúszni ebbe a háborúba, de katonai értelemben nem szenvedett vereséget. Azonban szerinte „Ukrajnának teljesen mindegy, hogy mi lesz a háború vége, már vereséget szenvedett”, valamint 

Ukrajna egy önmagát fenntartani nem képes vazallus államként létezik”.

A moszkvater.com alapító főszerkesztője kitért Oroszország és Kína kapcsolatára, amely alapján az ázsiai ország az oroszok stratégiai partnere, ugyanakkor Moszkvának nem szabad Peking táskahordozójává válnia. Szerinte Oroszországnak a nyugati szankciók miatt szükségszerű Kína felé fordulnia, de az az Egyesült Államoknak sem jó, ha Oroszország kiszolgáltatottá válik Kínától.

Stier Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy rossz béke is jobb, mint a háború folytatása. Szerinte a 2022. február 24-i kijelölt határokhoz nincs már visszatérés, Moszkva belekényszerült egy területszerző háborúba.

Oroszország nem lenyelni akarta Ukrajnát, hanem megszüntetni Ukrajnát mint ellen-Oroszországot

 - tette hozzá. A beszélgetés végén a vendég elmondta, nem érti, miért szajkózza azt a nyugati média, hogy Oroszország Európa lerombolására törekedne, szerinte ez nem célja a Kremlnek.

A Világrend adásának vendége Stier Gábor külpolitikai szakértő, a moszkvater.com alapító főszerkesztője volt.

A beszélgetést itt nézheti meg:

 

--
 

Nyitókép: MTI/AP/Libkos

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2023. július 08. 09:02
Azert ezt az embert csak korlatozottan neveznem szakertonek. Sok jo meglatasa és tudasa van Oroszorszagrol, de jo lenne elolvasni, hogy mit irt az ukran ellentamadasrol tavaly ev vegen. Egyaltalan nem ertette, higy az oroszok tudatosan vonultak vissza, ketsegbe esett, mint egy atlag orosz dilettans. Pedig az igazi szakertok áar akkor is leirtak, hogy mi miert tortenik. Utolag mar o is okos.
Kormánypárti2
2023. július 08. 08:52
Maradhat Ukrajna, mint orosz tagállam, masszívan alárendelve az oroszoknak . Ez az egyetlen mód, amivel egyaránt biztosított Oroszország és az Ukrajnával szomszédos országok békéje. Csak ők képesek lefegyverezni és kordában tartani a nyugatiak által felfegyverzett és támogatott ukrán nácikat.
falcatus-2
2023. július 07. 23:15
Menhetten 2023. július 07. 20:36 Gyerünk, Ukrajna! A világ veletek van és támogatjuk szabadságharcotokat az agresszor ellen! .../ Tökfej a világ az oroszokkal van....../ A lengyel futballszurkolók pénzt gyűjtenek orosz katonáknak A lengyel futballszurkolók pénzt gyűjtenek az orosz hadseregnek. Erről a "NE.SUGAR" Telegram csatorna számolt be. Az Európai Unió polgáraira és az európai russzofób kormányokra zúduló szörnyű nyugati propagandagépezet ellenére a lengyel futballszurkolók támogatják az orosz hadsereget a nácizmus elleni harcban. Most lengyelek gyűjtenek pénzt a 106. gárda légideszant hadosztálya számára. Rajtuk kívül a görögország és szerbia szurkolói is aktívan segítik a forrásgyyűjtést. „Az orosz harcosok kérdésére: „Miért döntöttek úgy, hogy minket támogatnak?” a lengyelek röviden és egyértelműen azt válaszolták: „j@@ć Bandera!” – írja a portál.
Namond
2023. július 07. 22:51
Elég lassan esett le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!