Katonai szakértő: Az ukrán ellentámadás eldönti a háború sorsát

2023. június 15. 12:00

Resperger István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője sikeres előrenyomulás esetés sem vár dominóhatást, az oroszok nem fognak fejvesztve menekülni.

2023. június 15. 12:00
null

Az Inforádió Aréna című műsorának vendége volt Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

Az ezredes az ukrán-orosz konfliktusról elmondta, hogy az információk szerint a pár napja indult ukrán ellentámadásban 11 dandár, azaz 40-50 ezer ember és háromezer harcjármű, ezen belül 3-4 ezer harckocsi vesz részt. Eddig az ukránoknak egy irányba sikerült előretörniük, de a fő orosz védvonalat nem érték még el.

Lassan, de halad az ukrán ellentámadás és ez a tempó maradni is fog, hiszen egy kiépített védelem ellen harcolnak

– mondta a tanszékvezető.

Az ezredes az esetleges sikeres ukrán előrenyomulás esetés sem vár dominóhatást, azaz, hogy az oroszok fejvesztetten menekülnek majd. Resperger szerint az ukránoknak 25-50 százalékos veszteséggel kell számolniuk a támadó hadművelet során.

A jelenlegi helyzet értékelése kapcsán elmondta, hogy az oroszok az elektronikai hadviselésben nagyot léptek előre az elmúlt időszakban, már meg tudják védeni a bázisaikat, hajóikat a dróntámadások ellen. Ezzel együtt saját dróntechnológiájuk is fejlődött.

A dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gát felrobbantása az ezredes szerint hadászati szempontból elsősorban az oroszoknak állhatott érdekében, ugyanakkor a rosszul kivitelezett manőverrel a Krím és a Zaporizzsjai atomerőmű vízellátását is veszélyeztetik, ráadásul saját harcállásiakat és az ott lévő csapataikat vitte el a víz.

Resperger István szerint a

most indult ukrán ellentámadás dönti el a háború és Ukrajna sorsát is.

Bár most még megvan a politikai és katonai támogatás az ukránok mögött, ám a Nyugat önmaga biztonságának kockáztatása nélkül már nem tud modern fegyvereket adni Volodimir Zelenszkijéknek – hívta fel a figyelmet a szakértő. 

Az ezredes úgy látja: az amerikai politika is abba az irányba mozdul, hogy a támadás lezárulta után sikerüljön valamilyen valamilyen békekötést összehozni.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg: 

***

Nyitókép: ukrán katona a fronton. (Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 248 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Boruss Demeter
2023. június 15. 21:20
Katonai szakértő: Az ukrán ellentámadás eldönti a háború sorsát Kivéve azt az esetet, ha az ukránok nem tudnak felmutatni semmilyen katonai eredményt, akkor ez csak amolyan jelentéktelen csetepaté volt, pirospacsiztak a fronton.
Hóvirágcsempész
2023. június 15. 19:46
Fuckránoknak annyi . Kétségbeesetten küzdenek pénzért , fegyverért , hatalomért ... Hiába . Konyec filma , söpredék hohol . Se királyotok , se nemzetetek , egy ócska semmi kurvaország vagytok .
brekker
2023. június 15. 18:42
Hagyjuk már a hadszíntereket, az usa neokonok évtizedek óta tervezgetik a nukleáris első csapást az oroszok ellen. Ha az oroszok visszavágnak, akkor tömeghalál és kipusztulás lesz. A neokonok arra számítanak, hogy az oroszok ezt nem teszik meg, tehát nekik szabad a pálya. Nem Oroszországban kell hatalomváltás, hanem az USÁ-ban!
ptrfarkas43
2023. június 15. 15:49
Amennyiben az elborult elmélyű haladók irányítják továbbra is az eseméneket, nem lesz béke, nem állnak meg az atomig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!