Törés a szlovák baloldalon: Pellegrini nem lépne koalícióra Ficóval

2023. június 19. 15:17

A Ficóék mögötti második legnépszerűbb erő, a Hlas vezetője, Peter Pellegrini korábbi kormányfő kizárta, hogy koalícióra lépne egykori főnökével.

2023. június 19. 15:17
null

Peter Pellegrini kizárta a Smerrel és a szélsőjobboldali Republikával való közös koalíciót. A TA3 hétvégi vitaműsorában az ellenzéki Hlas vezetője kijelentette, a párt országos gyűlésének döntése egyértelműen kizárja, hogy a Robert Fico-vezette Smerrel és a radikális jobboldali Republikával közösen kormányozzanak.

Pellegrini a pártját a Smerből kilépő képviselőkkel alakította meg,

a Hlas a legtöbb felmérés szerint a második legnépszerűbb formációnak számít Robert Fico pártja mögött.

A televízió által megkérdezett Miroslav Řádek politológus a kijelentéskapcsán arra mutatott rá, Pellegrini nem mondott újat, csak egyértelműbben kifejtette, amit korábban tartózkodóbb módon képviselt. Řádek szerint Pellegrini álláspontja ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem lenne hajlandó szövetséget kötni a Smerrel, mindössze a szélsőjobboldali Republikával való közösködés számít kizáró tényezőnek – elképzelhető például, hogy a parlamenti többség hiányában harmadik partnerként a parlamentbe bejutó, Andrej Danko-vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS), esetleg Boris Kollár házelnök pártja, a Család Vagyunk (Sme rodina) jönne számításba.

A Sme rodina vezető politikusai közül ugyanakkor a múltban Kollár mellett Milan Krajniak és Peter Pčolinský is felszólalt a Smerrel alkotott koalíció ellen.

A rendkívül széttöredezett szlovák pártok népszerűségi versenyében jelenleg Robert Fico Smer pártja áll az első helyen,

a szavazók mintegy 17-21 százaléka támogatja a volt kormányfőt.

A Smerből és Fico mellől korábban ellépő, Ficót a kormányfői székben követő Peter Pellegrini Hlas pártja áll a második helyen, mintegy 14-17 százalékkal. Pellegrini pártja egyébként 2022 folyamán a legnépszerűbb erő volt, de mostanra visszaelőzte őt a visszatérésre készülő Fico.

Robert Ficónak azonban rendkívül nehéz lenne majd parlamenti többséget szerveznie:

Pellegrinitől a szlovák jobboldalig és a liberálisokig senki nem hajlandó koalícióra lépni Ficóval.

Ezzel szemben ha Pellegrini akár a második helyen végezve össze tudna fogni a számos szlovák kispárt közül néhánnyal, egy ilyen koalíció élén maga léphetne elő ismét kormányfőnek.

Robert Fico a minap Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök ellen szólalt fel erőteljesen: véleménye szerint az államfő Soros György befolyása alatt áll, és a magyar származású Ódor Lajos vezette hivatalnokkormány kinevezésével közvetlenül is befolyásolni próbálja az ország irányultságát.

 

(fotón: Robert Fico és Peter Pellegrini - REUTERS / David W Cerny)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. június 19. 17:05
Mindent elkövet a háttérhatalom, hogy a szlovákoknál vagy ne legyen szavazás, vagy értelmetlen legyen.
Vasalo
2023. június 19. 16:08
Ezek örüljenek, ha egyáltalán bekerülnek a parlamentbe. Megint lesz vagy 20-25 pártocska tagság és szervezettség nélkül és ök fogják játszani a nagy demokráciát majd 7 pecsétes titok lesz valoban hányan is szavaztak. Föleg érdekes a mai tot ujságok témája. Többen éltették az EU uj tervét az egységes energiapiacrol ( Habeck álma). Érdekes modon egyik lap sem merte megirni, hogy ez kemény áremelés lesz Szlovákiában is relative olcso az áram ( a nagy atomerömü miatt) , de könnyen lehet, hogy az EU miatt az ár kb megötszörözödik ( legalábbis ez történt Csehországban 6-7 centért adják az áramot a közösbe és 32 centért veszik vissza.)
llnnhegyi
2023. június 19. 16:05
Tisztul a kép! Hajrá Fico! Te leszel a győztes!
MyOp
2023. június 19. 15:55
Jelentés Washingtonba: a drótosok mogyorója szétmorzsolva! Stop!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!