A világ kémfőnökei titkos találkozón gyűltek össze Szingapúrban

2023. június 04. 15:40

A napirenden olyan témák szerepeltek, mint az ukrajnai konfliktus és a nemzetközi bűnözés.

2023. június 04. 15:40
null

Több tucat ország magas rangú hírszerzési tisztviselői tartottak titkos találkozót Szingapúrban, hogy informális keretek között megvitassák többek között az ukrajnai konfliktust – írta a Reuters titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A hírügynökség szerint a tárgyalásokra a Shangri-La párbeszéd biztonsági fórumának keretein belül került sor, és a szingapúri kormány közvetítésével zajlottak.

Bár a jelenlévő országok pontos listája nem világos, a jelentések szerint a találkozó résztvevői között volt Avril Haines, az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének elnöke, valamint indiai és kínai tisztviselők is.

A Reuters egyik forrása megjegyezte, hogy

egyetlen orosz képviselő sem volt jelen,

míg Vlagyimir Gavrilov ukrán védelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy ott volt a Shangri-La párbeszéd csúcstalálkozón, de nem vett részt a titkos találkozón.

Bár a napirend részletei pontosan nem ismertek, a hírszerző szolgálatok vezetői állítólag a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemről is tárgyaltak.

– nyilatkozta  a Reuters egyik forrása, aki szerint a találkozó célja „a szándékok és az alapvonalak mélyebb megértésének elősegítése”. A forrás hozzátette, hogy „van egy ki nem mondott elv a hírszerző szolgálatok között, hogy akkor is beszélhetnek, amikor a hivatalos és nyílt diplomácia nehéz”.  Egy másik forrás a találkozó hangnemét „együttműködőnek és nem konfrontatívnak” írta le.

A Shangri-La Dialogue biztonsági csúcstalálkozót a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete, egy brit székhelyű agytröszt szervezi rendszeresen 2002 óta. A konferencia az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonsági kérdéseinek megvitatására és a párbeszéd előmozdítására szolgál.

Nyitókép: Handout / Singapore Ministry of Defence / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2023. június 05. 00:38
Propagandarendezvény volt az USA-nak Oroszország elleni politikai, gazdasági és proxyháborúja részeként. Ami az USA-t fenyegeti, az nem Oroszország, hanem a fentanil.
Ugandai Bubu
2023. június 05. 00:24
Magyarok biztos nem voltak, legfeljebb ugandaiak.
Atti bá
2023. június 04. 21:48
Csodás. Megbeszélik mit kéne tenniük az oroszoknak.
ittésmost
2023. június 04. 20:38
Ja, hát az a titkos, mit kaptak enni. Sőt! Kaptak-e egyáltalán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!