Antiszemita karikatúra miatt volt kénytelen bocsánatot kérni a baloldali Guardian

2023. május 01. 18:24

Bocsánatkérésre kényszerült a Guardian brit baloldali lap, miután megjelentetett egy antiszemita karikatúrát, amely a BBC távozó elnökét, Richard Sharpot támadta.

2023. május 01. 18:24
null

Az újság elismerte, hogy a sokkoló karikatúra – amely a szombati számban és a honlapon is megjelent, mielőtt eltávolították volna – nem felelt meg a szerkesztési normáknak – írják az ügyről hírt adó brit sajtóbeszámolók. „A Guardian bocsánatot kér Sharp úrtól, a zsidó közösségtől és mindenkitől, akit megsértett” – szól a bocsánatkérés.

Hogy nézett ki a karikatúra?

A Martin Rowson által készített karikatúra a zsidó származású Sharpot egy vigyorgó, nagy orrú bankárként ábrázolta, aki egy véres disznófej mellett sétál el egy arannyal és egy tintahallal teli dobozt cipelve. A tintahal utalás Sharp korábbi munkaadójára, a Goldman Sachsra, amelyet a Rolling Stone egyszer úgy jellemzett, mint „egy nagy vámpírtintahalat, amely az emberiség arca köré tekeredik, és könyörtelenül beledugja vértölcsérét mindenbe, aminek pénzszaga van”.

Sharp egyébként Rishi Sunak jelenlegi brit miniszterelnök főnöke volt a Goldman Sachsnál. A kormányfő is szerepel a karikatúrán mint báb.

Dave Rich antiszemitizmus-szakértő szerint a tintahalak képeit gyakran használják annak az összeesküvés-elméletnek az ábrázolására, hogy a „zsidó erők” csápjaikkal körbetekerték a társadalmat és a hatalmat. „Richard Sharp ábrázolása a Guardian karikatúráján pontosan beleillik abba az antiszemita hagyományba, amely a zsidókat túlméretezett, groteszk vonásokkal ábrázolja, gyakran a pénzzel és a hatalommal együtt. Ez megdöbbentő” – mondta.

A készítő is bocsánatot kért

Utóbb a karikatúrát készítő Martin Rowson is bocsánatot kért, elismerve „figyelmetlenségét és meggondolatlanságát”. Hozzátette: „Sokan érthető módon nagyon feldúltak”.
A Guardian azt nem közölte, hogy Rowson vagy bármely más szerkesztőségi munkatárs ellen vizsgálat indul-e.
A Guardian legutóbbi bocsánatkérése napra pontosan egy hónappal azután történt, hogy a lap tulajdonosának elnézést kellett kérnie az újság rabszolga-kereskedelemhez fűződő történelmi kapcsolatai miatt.

Nyitókép: Adrian Dennis / AFP 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. május 02. 01:02
"ejnye, ejnye! zsidó volt Heine?" (Radnóti Miklós)
robertdenyiro
2023. május 01. 22:23
A Guardian nem szimplán baloldali, hanem ultraszélsőballibnáci szócső. Csaxólok.
krampus
2023. május 01. 21:47
A rozsaszinszivu zsidrakokon nem lehet viccelodni. Bezzeg ok, mindenkibol gunyt uzhetnek. Az antiszemitizmus egy olyan fertozo betegseg, amivel a zsidok fertozik le a nem zsidokat.
skac69
2023. május 01. 21:01
A zsidók férgek, akiknek gazdatestre van szükségük a puszta létezéshez is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!