Noam Chomsky: Oroszország emberségesebb módon harcol, mint az USA Irakban

2023. április 30. 15:32

A 94 éves nyelvész szerint a háború kitörése óta Kijevbe utazó külföldi méltóságok száma bizonyítja Oroszország visszafogottságát.

2023. április 30. 15:32
null

Noam Chomsky, 94 éves nyelvész interjút adott a The New Statesmannek a legújabb könyve megjelenésének alkalmából, amely CJ Polychroniou politológussal készített interjúk gyűjteménye, elsősorban a külpolitikára összpontosítva.

Chomsky kifejtette az interjúban, hogy Oroszország visszafogottan és mérsékelten cselekszik. Oroszország harcmodorát az USA 2003-as iraki inváziója során tanúsított harcmodorhoz hasonlítja, azzal érvelve, hogy

Hozzáteszi: „Kétségtelen, hogy Oroszország képes lenne rá, feltehetően hagyományos fegyverekkel. [Oroszország] ugyanolyan élhetetlenné tehetné Kijevet, mint amilyen Bagdad volt, bevonulhatna a nyugat-ukrajnai utánpótlási vonalak megtámadására”.

Chomsky kifejtette, hogy nem csak céloz arra, hogy Oroszország emberségesebb módon harcol Ukrajnában, mint az USA Irakban: „Nem csak célzok erre, ez nyilvánvaló”. Az ENSZ-ellenőrök küldöttségeit vissza kellett vonni, amint megkezdődött az iraki invázió, mondja, „mert a támadás olyan súlyos és szélsőséges volt... Ez az amerikai és brit háborús stílus”. Chomsky hozzáteszi: „Nézzük meg az áldozatokat. Én csak a hivatalos számokat ismerem... a hivatalos ENSZ számok körülbelül 8000 civil áldozatról szólnak [Ukrajnában]. Hány civil áldozat volt, amikor az USA és Nagy-Britannia megtámadta Irakot?”

Kifejtette, hogy a háború kitörése óta Kijevbe utazó külföldi méltóságok száma bizonyítja Oroszország visszafogottságát, ami szöges ellentétben áll Irakkal. „Amikor az USA és Nagy-Britannia darabokra zúzta Bagdadot, ment-e külföldi vezető Bagdadba? Nem, mert amikor az USA és Nagy-Britannia háborút indít, akkor az ütőérre mennek. Mindent tönkretesznek: a kommunikációt, a közlekedést, az energiát [...] – mindent, ami a társadalmat működőképessé teszi.”

Nyitókép: ULI DECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 01. 07:54
Jó de Irak ellen, mint a gonosz ellen kellett harcolni. A gonosz ellen pedig bármi bevethető, az ártatlan áldozatokat ugyan sajnálják, de meg kell érteni, hogy az egy veszélyes hely, bárki ruhája aló előkerülhet egy ak47, így jobb az egész tömböt elővigyázatosságból szétlőni. Amúg a meg ha nincs rombolás, akkor nincs mit újjáépíteni.
LancelotDuLac
2023. május 01. 05:04
"Noam Chomsky: Oroszország emberségesebb módon harcol, mint az USA Irakban" Ott voltál te patkány mindkét helyen, hogy ennyire jól tudod? bazd meg aqrva anyádat! Az USA pl nem rabolt gyerekeket!!! eddig közel 20 ezret raboltak bizonyítottan az orosz férgek.
aszterion
2023. április 30. 21:56
Ez a Chomsky annak idején körömszakadtáig tagadta a vörös khmerek által elkövetett vérengzéseket. Nem a külpolitikai éleslátásáról híres.
zakar zoltán béla
2023. április 30. 21:43
Nocsak!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!