Krónika: A román csendőrség kettős mércét alkalmaz, jobban megbünteti a magyar szervezeteket, mint a román szélsőségeseket

2023. április 25. 08:31

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanácsa azt nyilatkozta a lapnak, számos pert indítottak már a román csendőrség bírságai és túlkapásai miatt, és mindegyiket megnyerték.

2023. április 25. 08:31
null

Kettős mércével mér a román csendőrség, amikor a román szélsőségesek magyarellenes megnyilvánulásai miatt, illetve a magyar szervezetek ellen lép fel – írta a Krónika. Az erdélyi magyar közéleti portál azután jutott erre a következtetésre hétfő esti cikkében, hogy kiderült: a Szatmár megyei csendőrség egyetlen bírságot rótt ki az április 12-i nagykárolyi Kölcsey-szoboravatót megzavarni szándékozó román szélsőségesekre. Ovidiu Adrian Popa ezredes, csendőrparancsnok a portál kérdésére közölte: egyetlen 500 lej (38 100 forint) értékű pénzbüntetésről állítottak ki büntetőjegyzőkönyvet közrend- és csendháborításért. A cikk szerint a bírság nevetségesnek nevezhető, mivel Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobrának avatóján, melyen Novák Katalin köztársasági elnök is jelen volt,

nyíltan magyarellenes, uszító megnyilvánulások történtek.

A Krónika emlékeztet: ezzel szemben Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére a március 10-i, székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulás megszervezése miatt ennek az összegnek dupláját, ezer lejt (76 200 forint) rótt ki bírságként a Maros megyei csendőrség. A román rendvédelmi szerv emellett sovinizmussal vádolta a szervezőket, és azt állította a békés marosvásárhelyi felvonulásról, hogy kockázatot jelentett a román nemzetbiztonságra.

Izsák Balázs a Krónikának a napokban úgy nyilatkozott: két jogi eljárást is indított az ügyben, a bírságról szóló jegyzőkönyvet megtámadta a közigazgatási bíróságon, illetve feljelentést tett a katonai ügyészségen a csendőrség feltételezett hatalmi túllépése miatt. Az SZNT-elnök szerint más nem jelezte a szervezőknél, hogy megbírságolták volna a marosvásárhelyi rendezvényen való részvételéért. Emlékeztetett, hogy a korábbi években is számos pert indítottak a román csendőrség bírságai és túlkapásai miatt, és sorra mindegyiket megnyerték.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kikicsoda
2023. április 25. 16:52
"Krónika: A román csendőrség kettős mércét alkalmaz, jobban megbünteti a magyar szervezeteket, mint a román szélsőségeseket" És ebben mi a meglepő? A meglepő az lenne, ha nem igy lenne.
Alcofrybas
2023. április 25. 12:30
Jogos. A vanból lehet venni. Most a cigányra is kiszabhatom a 300 000-es bírságot, de csak a papírmunka van vele, mert megy rá a pecsét, hogy „Behajthatatlan”. Zsidót basztatom – antiszemtizmus, vagy megvédik vagy lelép. Cigányt basztatom, jön a TASz, meg a tévé. Színest basztatom – rasszizmus, xenofóbia. Magyart kell basztatni vagy legalábbis, aki dolgozik, a svábot.
letsgobrandon
2023. április 25. 12:11
a vérükben van a dobrevizmus
thestatham20
2023. április 25. 11:27
Hát már az sem jó ha valamit "jobban" csinálnak a magyarokkal? :D Telhetetlen a magyar...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!