Sean Penn, Bono, Beckham és a többiek – ők a sztárok, akik kiálltak Ukrajna mellett

2023. március 02. 12:07

A majdnem harcoló Sean Penntől a kijevi metróban éneklő Bonóig – hosszú a nemzetközi filmcsillagok és más celebritások listája, akik hitet tettek a háborúzó kelet-európai nemzet mellett.

2023. március 02. 12:07
null

Mint arról a Mandiner is beszámolt: Sean Penn után most újabb színész jelentkezett be Volodimir Zelenszkijnél, ezúttal Katheryn Winnick személyében, aki a Vikingek című sorozatban Lagertha karakterét játszotta. A kanadai színésznő egyébként ukrán származású, nyolcéves koráig csak anyanyelvén beszélt, így személyesen is érintett a konfliktusban.

Az ukrán elnök elmondása szerint Winnick a United24 kanadai nagyköveteként volt jelen a megbeszélésen, és a „Rebuild Ukraine” kezdeményezéshez csatlakozva adománygyűjtést indít annak érdekében, hogy 18 házat újjáépítsenek a kijevi régióban.

Katheryn Winnick azonban messze nem az elsők között állt oda az Oroszország által megtámadott Ukrajna mellé.

Nemzetközi sztárok egész sora jelentette ki Ukrajna-pártiságát az elmúlt egy évben,

vagy tett tevőlegesen is valamit a háború ügyében.

Az ukrán származású Mila Kunis és párja, Ashton Kutcher már a háború első napjaiban kampányt indított Ukrajna támogatására, egy hárommillió dolláros felajánlással indítva az akciót – azóta már több mint 18 millió dollár gyűlt össze. Egy másik sztár házaspár, Blake Lively és Ryan Reynolds egymillió dollárt adományozott az UNHCR-nek, az ENSZ menekültügyi ügynökségének.

A Kyiv Post tavaly októberben listázta Ukrajna legfontosabb nemzetközi segítőit.

Politikusok és más döntéshozók mellett celebritásokat is felsoroltak a listán. Köszönetet mondtak David Letterman amerikai humoristának, a Pink Floydnak, Angelina Jolie-nak, Leonardo DiCapriónak, David Beckhamnek és Arnold Schwarzeneggernek is Ukrajna támogatásáért.

David és Victoria Beckham egymillió fontot adományozott Ukrajnának

az UNICEF-en keresztül, melynek a volt focista is az egyik nagykövete.

Angelina Jolie már 2022 áprilisában ellátogatott Kijevbe, mint az UNICEF jószolgálati nagykövete: főleg rászoruló, illetve beteg gyerekekkel, fiatalokkal, menekültekkel beszélgetett.

Ben Stiller amerikai komikus-színész 2022 nyarán látogatta meg Kijevet és környékét. Jessica Chastain színésznő augusztusban járt Kijevben, ahol egy gyerekkórházba is ellátogatott.

 

Listázták Ukrajna legfontosabb nemzetközi segítőit

Listát közölt a Kyiv Post arról, hogy szerintük kik tették a legtöbbet Ukrajna háborús sikereiért eddig, az ország határain belül és kívül. A lap háláját fejezi ki minden ukrán katonának, önkéntesnek, orvosnak, valamint világpolitikai vezetőknek és világsztároknak azért, amit az ukrajnai béke érdekében megtettek.

Pár napja, a háború egyéves évfordulóján több mint harminc sztár fogalmazta meg üzeneteit Ukrajna számára.

Matt Damon szeretetét, tiszteletét és szolidaritását küldi ukrán testvéreinek.

Barbra Streisand szerint Ukrajna inspirációt jelent a világnak, és addig fogják támogatni, amíg az szükséges. Ethan Hawke leszögezte: „Mindannyiunkért harcoltok”.

A támogatókhoz felsorakozott Morgan Freeman, a fekete színészlegenda, Wes Anderson rendező, valamint a Pet Shop Boys veterán elektropop duó is.

Bono és The Edge Kijevben

 

A nemzetközi támogatáshullámból a U2 sem maradhatott ki: Bono tavaly májusban a kijevi metróban énekelt, a napokban pedig az Antytila nevű ukrán zenekarral lépett fel The Edge U2-gitáros társaságában Londonban.

A Pink Floyd két legendás zenésze, David Gilmour és Roger Waters is aktivizálta magát

az ukrajnai háború kapcsán – de szomorú lett a vége. Gilmour, akinek ukrajnai menye van, konkrétan Pink Floyd néven, Nick Mason dobost és más zenészet is berántva feldolgozott és kiadott egy ukrán dalt.

Ellenben Roger Waters előbb kritizálta az USA által támogatott Ukrajnát, mondván, az ukrán nacionalisták miatt tört ki a háború, majd Putyinnak fogalmazott meg békepárti nyílt levelet – végül pedig felkerült az ukrán szélsőségesek „halállistájára” is.

 

Roger Waters: Az ukrajnai nacionalisták miatt tört ki a háború

A koncert promótere, a Live Nation Poland megerősítette, valóban lemondták a Pink Floyd egykori basszusgitárosának koncertjét, ám nem jelölték meg a lemondás okait. A BBC szerint elsősorban Waters politikai véleménye miatt tekintettek el a fellépéstől a szervezők. Mint ismert, Roger Waters nyílt levelet írt az ukrán first ladynek, melyben úgy fogalmazott, hogy az extrém ukrán nacionalisták sodorták a katasztrofális háborúba az országot.

Ukrajna legaktívabb nemzetközi sztár támogatója jelenleg valószínűleg Sean Penn, aki most egy nem kicsit saját magáról is szóló dokumentumfilmben dolgozta fel ukrajnai élményeit.

Sean Penn az elmúlt egy év során előbb majdnem fegyvert ragadott Ukrajnáért, aztán inkább egy filmet forgatott

Zelenszkij elnökről Superpower címmel. Az amerikai színész most Zelenszkij Oscar-szónoklatát követeli, különben beolvasztja a saját Oscar-díját – ígéri.

Mint Sean Penn fogalmazott: noha stábjával együtt elmenekült Ukrajnából, egy okból mégis maradt volna: hogy fegyvert ragadjon az oroszok ellen.

„Valószínűleg mindenféle védőfelszerelés nélkül álltam volna ki a frontra, mert biztosan odaadtam volna a golyóálló mellényemet egy civilnek, vagy egy nálam jóval tapasztaltabb katonának. Egy nőnek vagy egy fiatalabbnak, aki tovább harcolhatna” – mondta a filmes. Penn kijelentette: még a mai napig is meg-megfordul a fejében, hogy harcolnia kellene Oroszország ellen.

 

Aki Zelenszkij-filmmel harcolna Oroszország ellen: jön Sean Penn dokufilmje az ukrán elnökről

Egy hónapja jelentették be a Berlini Filmfesztivál szervezői, hogy a február 16-26. között esedékes idei seregszemlén mutatják majd be a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn Volodimir Zelenszkijről készített dokumentumfilmjét, a Superpowert. A filmben a támadás kezdeti időszaka mellett 2021 novemberi, a háborút megelőzően készült felvételek is látszanak.

Nyitóképen: Zelenszkij és Sean Penn találkozása (fotó: Facebook-videó)

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2023. március 03. 13:48
nem emlékszem hogy anno sűrűn utazgatott volna Irakba vagy Afganisztánba...
yes_we_can
2023. március 03. 00:50
Hírverésért bármit. Hol az anyám.....?
Töki
2023. március 02. 22:54
Hmmmm!!! Érdekes emberek a drogok, és alkohol kamera előtti világából. Amivel baj nincs, csak olyan birkák .... mint egyszer. Talán Mia Kunis kivétel! Bár a másokon felkapaszkodott Ashton nejeként még hatványozódik a hülyeség!
tapir32
2023. március 02. 19:27
A magyar kormány az ukrán népet támogatja! A háborút nem támogatja a magyar kormány! Az USA, a brit és az EU vezető tudták, hogy a szankcióknak és a fegyver szállításoknak a hatása az lesz, hogy konzerválják a Putyin rezsimet és a háborús konfliktust Ukrajnában. A háború és a szankció pártiak Putyin szövetségesei! Minden résztvevőnek nagy üzlet a háború. A háború pártiak mind nagyot kaszálnak a háborúból Zelenszkijt is beleértve. Mások halálán, megnyomorodásán nyerészkednek. A dollárbaloldal azért támogatja a háborút mert, azt hiszik, hogy ha az USA és jó pár EU ország nagyot kaszál az ukrán és az orosz emberek halálán akkor, nekik is leesik valamennyi. Esetleg háborús befektetéseik vannak és ezért érdekük a háború elhúzódása? A világ etikus fele békét akar nem háborút. Mióta etikus emberek halálát, megnyomorodását akarni? A probléma mindig ugyan az. Egy absztrakt elv vagy az emberek élete a fontosabb? Én mindig az életet választom. A dolgokat utólag rendezni lehet, helyre lehet hozni de, feltámasztani nem lehet senkit sem. Tűzszünet és béke!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!