Orosz vadászgépekkel erősíti légierejét Irán

2023. március 13. 12:14

Az Egyesült Államok korábban többször is aggodalmát fejezte ki az Irán és Oroszország közötti növekvő katonai együttműködés miatt.

2023. március 13. 12:14
null

Irán megállapodott a Szuhoj Szu-35 típusú vadászgépek megvásárlásáról szóló megállapodást – írta a Reuters hírügynökség.

– közölte Irán New york-i ENSZ-képviselete. Oroszország egyelőre nem erősítette meg az üzlet lezárását, amelynek részleteit az iráni források még nem hozták nyilvánosságra.

Egyes szakmai portálok szerint ugyanakkor a szerződésben összesen 24 darab repülőgép szerepelhet, amelyek leszállítása már az elkövetkező két-három hétben megkezdődhet.

Az Egyesült Államok korábban többször is aggodalmát fejezte ki az Irán és Oroszország közötti növekvő katonai együttműködés miatt: John Kirby, a Pentagon szóvivője tavaly decemberben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország valószínűleg vadászgépeket fog eladni Iránnak. Kirby azt állította, hogy iráni pilóták Oroszországban kapnak kiképzést. Hozzátéve, hogy

az új vadászgépek jelentősen megerősítenék Irán légierejét regionális ellenfeleihez képest.

Irán jelenleg főként régebbi Mig, valamint Szuhoj gyártmányú orosz repülőkkel rendelkezik, továbbá még üzemben tart az iszlám forradalom előtti időkből származó amerikai gyártmányú repülőket is, ezért Teherán számára kiemelten fontos, hogy modernizálja légierejét.

Nyitókép: Sefa Karacan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lauder Stenonis..
2023. március 13. 23:02
Már csak az lesz a kérdés, hogy hány évtized alatt tudják a ruszkik legyártani a repülőket.
makám
2023. március 13. 21:04
"A Szu-35-ös vadászgépek műszakilag elfogadhatóak Teherán számára" még jó.. mivel gyakorlatilag a legjobb jelenleg kapható vadászgép.
kiss.istvan770
2023. március 13. 16:51
Vadászgépért drónokat. 1991-től 2022-ig üldözött minden nemzetiséget Ukrajana, erőszakos ukránosítás folyt és oroszokat gyilkoltak. Oroszország részéről teljesen indokolt, hogy háborút indítottak a faji alapon gyilkoló neonáci állam ellen. Ettől még 40 év tapasztalatából tudjuk, hogy a kis országok számára egyetlen nagyhatalom sem barát és örülhetünk, ha nem akar katonákkal megszállni mint a SZU, vagy gazdaságilag gyarmatosítani mint az USA. Számunkra az USA, Oroszország, Kína és a muszlimok "barátsága" sem nyerő, csak tisztességes üzleti kapcsolatunk lehet velük. A barátságot és ellenségeskedést is kerülni kell !
Akitlosz
2023. március 13. 15:06
Kit érdekel, hogy Amerika miért aggódik? Irán nagyon messze van tőle, nem Irán fenyegeti Amerikát, hanem Amerika Iránt. Ezért Iránnak ugyan nem a regionális ellenfeleire kell készülnie, hanem Amerika agressziójára. Már 2003-ban megmondta Wesley Clark amerikai tábornok, hogy Amerika mely országokat fog megtámadni. Irán az, amelyikre még nem került sor amerikai kapacitás hiányában. Amerika mindig háborúzik valahol, ezért egyszerűen nem maradt kapacitása még egy Irán ellen háborúra is. De ami késik az nem múlik. Iránnak a vadászgépek nem regionális repkedésre kellenek, hanem az amerikai támaszpontokról és anyahajókról felszálló amerikai gépek ellen. Ha nem így lenne, akkor nem aggódna Amerika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!