Milyenek a székely gének? Új kutatás készült az erdélyi népcsoportról

2023. február 01. 14:55

Az eredmények a populáció túlnyomórészt helyi, azaz kelet-közép- és délkelet-európai összetételét mutatják, a szomszédos népességekkel való mérsékelt keveredéssel.

2023. február 01. 14:55
null

Székelyudvarhely térségének populációja túlnyomórészt kelet-közép- és délkelet-európai összetételű – derült ki abból a kutatásból, amelynek során ősi apai és anyai leszármazási vonalakat vizsgált egy kutatócsoport az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézet (BTK AGI) munkatársainak vezetésével.

A 12. századtól Székelyföldön

Az ELKH szerdai közleménye szerint Szécsényi-Nagy Anna, a BTK AGI vezetőjének kutatási projektjében, amely az NKFIH Fiatal kutatói kiválósági program keretében valósult meg, azoknak a mintáit vizsgálták, akiknek felmenői is e térségből származnak, és több generációra visszamenőleg a Székelyudvarhely környékén fekvő falvakban éltek.

 A mintagyűjtés Énlaka, Firtosmartonos, Kányád, Bögöz, Gagy, Szentábrahám, Csekefalva, Székelydobó, Patakfalva és Farcád településeken zajlott 2019-ben. Az eredményeket populációgenetikai és filogenetikai módszerekkel értékelték a székelyekhez földrajzilag vagy történetileg kapcsolódó modern és ősi populációk összefüggésében. 

 A székelyek története a 12. századig vezethető vissza a térségben, eredetükről számos tudományos elmélet létezik. Jelen kutatás eredményei

a populáció túlnyomórészt helyi, azaz kelet-közép- és délkelet-európai összetételét mutatják, a szomszédos népességekkel való mérsékelt keveredéssel.

A beszámoló szerint a tanulmány szerzői mind az anyai (mitokondriális), mind az apai (Y-kromoszomális) génállományban nagyfokú heterogenitást találtak a falvakon belül és azok között. Az anyai és az apai vonalak között is elsősorban európai típusokat azonosítottak hasonló arányban, de mindkét esetben jellemezhetők bizonyos keleti vonalak is.

Népvándorlás korabeli kapcsolódások

A filogenetikai elemzések megerősítették egyes anyai és apai vonalak feltételezett keleti eredetét, és néhány esetben ezek a népvándorlás kori (Kr. u. 5-9. század) és a magyar honfoglalás kori (Kr. u. 10. század) népességből származó ősi DNS-adatokkal is kapcsolatba hozhatók.

A jelenlegi székely adatsor kiegészíti a korábbi székelyföldi vizsgálatokat, és nagy vonalaiban összhangban van azok megfigyeléseivel – állapították meg a kutatók, hozzátéve, hogy a napjainkban tapasztalt genetikai sokféleség feltárása mellett nagy jelentőségű

a mai és az ősi populációk közötti genetikai folytonosság vagy átalakulás vizsgálata, a székelyek népességtörténetének nyomon követése.

A kutatók következő genetikai tanulmánya ennek feltárásához középkori székely temetőkből származó mintákat fog bevonni a vizsgálatokba és teljesgenom-elemzésekkel bővíti az eddigi megállapítások körét, szintén a Székelyudvarhely környéki régióból. A BTK AGI munkatársainak partnerei a munka folytatásában a BTK Régészeti Intézet, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a székelykeresztúri Molnár István Múzeum. A Borbély Noémi molekuláris biológus vezetésével elkészült tanulmány a Genes című szakfolyóiratban jelent meg januárban.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó, Henning János

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2023. február 02. 11:47
Székely vagyok nem turista.
ZZoltan
2023. február 02. 02:14
Ekkora elb@szott hazugságot is rég olvastam. A BTK AGI kutató alapszinten sincsenek tisztában a történeti, történetföldrajzi tényekkel. Csak így lazán az ostoba vizsgálatukhoz: Azt állítják az Isten barmai, h: a székelyek "helyi, azaz kelet-közép- és délkelet-európai összetételűek" Azt a qqqqqrva. Ezek hülyék? Ezeket megbuktatnám történelemből. Helyi közép-európai nem lehet. Ugyanis a térségben (vegyük "romániát" és a Kárpát-medencét) a magyar honfoglalás előtt SEM közép-európai népek éltek!!!! A magyarok előtt a szintén keleti avarok, előttük az Ázsiából ideérkezett hunok területe volt. Az előtt az iráni nyelven beszélő szarmaták laktak itt. Előttük egy rész belógott Erdélybe a dák államból, DE a DÁKOK IS ÁZSIAIAK VOLTAK!!!!!! A később betelepült oláhok (akik a mai románok elődei) pedig délről, a Balkán félszigetről érkeztek (de oláh kevés él Székelyföldön). Viszont akik a mai románság nagy részét alkotják azok a kun leszármazottak akik szintén ázsiaiak eredetileg. Ezek előtt az ókorban a Szkíta Birodalom része volt a terület. A szkíták pedig szintén Ázsiából és a Kaukázusból kiidulva foglalták el nagy méretű birodalmukat. Szóval lehet bohóckodni itt az "európai" génekkel, csak szakember számára röhejesen hangzik. Az meg mégelképesztőbb, hogy a ELKH genetikusai (itt inkább berúgott kisgyerekekről beszélnék...) nem tudják, hogy a mongol invázió előtt kb a mai Mongólia nyugati határáig - beleértve Kazahsztánt, Üzbegisztánt, sőt a nyugat-kínai Ujgur Autonóm Körzetet is: europidok alkották az ott élő lakosságot, akik földrajzilag ázsiaiak, antropológiailag turanidok voltak. Ezekről a tájegységekről népesült be Székelyföld is, akár csak Magyarország. (És mily' érdekes a MKI genetikusai pont az ellenkező adatokat hozták ki: magas ázsiai populációt, és dns mintázatott tényszerűsítettek. MINDEN tudomány ág szerint az igazság valószínűleg az MKI kutatóinál van, nem a fentebb szemlézett őrült cikk álkutatásaiban!)
Vikijo
2023. február 01. 23:01
Vannak jelek, hogy az európai népesség zöme ősi európiai eredetű és alegközelebbi rokonaink a horvátok és a hollandok. Verhofstadt nem fog örülni.
világbéka
2023. február 01. 22:38
Abban az esztendőben született Árpád vezérnek Zolta nevű fia. És lett nagy öröm a magyarok között. A vezér és nemesei számos napon át nagy vendégséget tartottak, ifjaik pedig ott játszottak a vezérnek meg nemeseinek színe előtt, mint a juhok bárányai a kosok előtt. Néhány napra rá Árpád vezér és nemesei közös elhatározással sereget küldtek Mén-Marót bihari vezér ellen. Ennek a hadseregnek Ösbő meg Velek lettek a kapitányai és vezetői. Ezek a szigetről nekiindulva a homokon keresztüllovagoltak, majd a Bőd-révnél áthajóztak a Tisza folyón. Innen továbblovagolva a Kórógy vize mellett ütöttek tábort. Ott a székelyek, akik előbb Attila király népe voltak, Ösbőnek hírét hallva, békés szándékkal elébe jöttek, s önként kezesül adták fiaikat különféle ajándékokkal. Sőt Ösbő serege előtt első hadrendként indultak Mén-Marót ellen harcba. A székelyek fiait azonnal elküldték Árpád vezérnek, s ők maguk elöljáróban a székelyekkel Mén-Marót ellen lovagoltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!