Huszonötszörösére nőhet az Ukrajnába irányuló lengyel tőkebefektetés

2023. január 27. 11:06

A tavalyi 1,2 milliárd dollárról 30 milliárdra nőhet öt év alatt a lengyelek ukrajnai működőtőke-befektetése.

2023. január 27. 11:06
null

Az Ukrajnába irányuló lengyel működőtőke-befektetések (FDI) elérhetik a 30 milliárd dollárt a következő öt évben – áll a lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) pénteken ismertetett jelentésében.

A lengyel jegybank adatai szerint az ukrajnai lengyel FDI 2021-ben 1,2 milliárd dollárt tett ki.  A PIE-jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy

a lengyel cégek elsősorban az energetikai, az építőipari és a pénzügyi szektorokban fektetnek majd be.    

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatait felhasználva a PIE szakértői azt írták, hogy tavaly szeptemberben az Ukrajnába irányuló lengyel export 46 százalékkal, az onnan származó import pedig 23 százalékkal nőtt éves szinten.

A bővülés mögött elsősorban a lengyel fegyverexport és a humanitárius támogatás áll.    

A lengyel jegybank számításai szerint az Ukrajnában végrehajtott közvetlen lengyel befektetések 2014-ben még 34 millió euró veszteséget termeltek, 2021-ben viszont már rekordösszegű, 130 millió euró nyereség keletkezett.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Lisi Niesner

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2023. január 27. 18:56
Eddig még nem olvastam arról, hogy a lengyelek mekkora összegeket fektettek be Ukrajnában. Eddig azt hittem, hogy Morawiecki csak jó emberkedésből hülyült meg és nyilatkozik olyanokat az utóbbi időkben aminek nem igazán értettem az okát. Így már értelmét nyeri az aggódása az Oroszok esetleges győzelme miatt.
Robert69
2023. január 27. 16:52
Bizony megtérül a háborús uszítás, előbb utóbb minden kiderül......
irondome
2023. január 27. 14:00
Nem véletlenül a legfőbb támogatói a háborús rombolásnak Washingtonnal és Londonnal együtt. A legfőbb hullarablók. Lengyelország a legnagyobb csalódás ebben a konfliktusban, mások csak a szokásos formájukat hozzák.
bumbi
2023. január 27. 11:53
A háború után hatalmas befektetési lehetőségek lesznek Ukrajna újáépítésében amiből persze a magyar cégek nagy eséllyel ki lesznek zárva vagy legalább is handikeppel fognak indulni, hála kormányunk hathatós oroszbarátságának...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!