Még több pénz, még több fegyver: Nem tisztelgő vizit, hogy Zelenszkij Amerikába megy

2022. december 21. 12:55

Háromszáz nappal a háború kitörése után Zelenszkij az USA-ba utazik, ahonnan új rakétákkal és reményei szerint még több támogatással térhet majd haza.

2022. december 21. 12:55
null
Greczula Levente László

Volodimir Zelenszkij szerdán Washingtonban lép fel. Találkozik Joe Biden elnökkel és beszédet mond majd a karácsony előtt még ülésező kongresszus előtt is. Ez az ukrán elnök első – hivatalos – külföldi útja a háború kitörése óta.

Azóta éppen háromszáz nap telt el.

Szomorú évforduló, különösen ukrán és európai szempontból. A konfliktus szörnyű pusztítást végzett és végez Ukrajnában, emberek százezrei voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, az európai kontinenst addig is sújtó gazdasági válságot pedig még tovább mélyítette.

Kiderült: 45 milliárd dollárt költenének az amerikaiak az ukránokra

Van ugyanakkor egy másik, amerikai szempontból lényeges folyamat is, amely kedden vette kezdetét: a kongresszus ismét nekifutott a kormány jövő évi költéseit jóváhagyó törvény elfogadtatásának. A törvényhozás két szempontból is időbeli nyomás alatt áll: ha nem sikerül ezen a héten elfogadni a jogszabályt, akkor 2023 elején leállhat a teljes amerikai kormányzati gépezet, ahogy arra Donald Trump elnöksége alatt már volt példa.

De a demokratáknak azért is sietniük kell, mert január harmadikától már egy új kongresszus kezdi meg a munkát: a félidős választásokon a republikánusok elhódították a képviselőházat (a szenátusban, mint az közismert, nem sikerült többséget szerezniük), így a demokratáknak már csak a felsőházban van többségük, ilyen körülmények között pedig nehezebb lenne elfogadni a törvényt.

Az amerikaiak szeptember 30-ig 45 milliárd dollárt költenének az ukrán háborúra.

Zelenszkij tengerentúli útjának legfontosabb állomása tehát alighanem a Capitolium a legfontosabb állomása, nem is a Fehér Ház: ott most be kell biztosítani, hogy az amerikaiak továbbra is szorgalmasan öntsék a pénzt az ukránok felfegyverzésébe – ahogy azt az ukrán elnök a Netflix műsorában le is vezette.

Nem alaptalan az ukránok aggodalma

Zelenszkij és az ukrán kormány aggodalma egyáltalán nem alaptalan:

novemberről decemberre tíz százalékkal csökkent azoknak az aránya a tengerentúlon, akik annak árán is támogatnák Ukrajnát,

hogy az USA-ban is következésképpen növekednek a megélhetés költségei – ők így már egyébként kisebbségben is vannak a teljes amerikai lakosságot tekintve.

Új rakétarendszert kapnak az ukránok

De a Fehér Házban teendő látogatás sem csak afféle tisztelgő vizit lesz majd: Biden várhatóan itt jelenti majd be, hogy az USA Patriot légvédelmi rendszerekkel is támogatja majd az ukránokat – vagy más értelmezés szerint: járul majd hozzá az alapvetően orosz–ukrán kétoldalú konfliktus európai szempontból katasztrofális következményekkel járó elhúzódásához –, amit a kijevi rezsim már hosszú ideje követelt az Egyesült Államoktól.

Az nem kérdés, hogy az ukrán hadsereg nagy hasznát veszi majd a Patriot rakétáknak, hiszen a részben a polgári infrastruktúra ellen intézett orosz légitámadások egyre súlyosabb gondokat okoznak az ukránok mindennapi életében. Az ukrán katonák új fegyverek használatára történő kiképzése várhatóan harmadik országokban – minden bizonnyal Németországban és Lengyelországban – történik majd.

A Patriot rendszerről

A Patriot rendszer képezi az amerikai hadsereg ballisztikus rakéták elleni védekezésének alapját. Az eszköz fejlesztése az 1970-es években kezdődött, a működése alapját pedig a rádiólokátoros technológia jelenti. Ennek köszönhetően a HIMARS rendszerhez hasonlóan teherautóra szerelt indítóberendezésből kilőtt Patriot rakéták részben önirányításra is képesek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztett rendszer nem csak a hagyományos repülőgépek, hanem a már említett ballisztikus rakéták és a robotrepülőgépek elleni harcra is kiválóan alkalmas.

A nyitóképen: Volodimir Zelenszkij. Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zwei
2022. december 21. 21:58
El lehet takarodni innen az összes ukrán náci pártinak!
Flagellator1974
2022. december 21. 20:19
Ez a háború a kezdettől az usa nyílt háborúja az oroszok (és az ukrán nép) ellen, az orosz földön található energiahordozók miatt.
remi
2022. december 21. 19:48
Azért ez a patriot buli elég érdekes lesz. Egy-egy ilyen ütegnek több tucat fő a személyzete és ezek mind komoly kiképzésen kell átessenek ami legjobb esetben is hónapokig tart. Ergo ha ezek az ütegek tényleg megjelennek éles helyzetben ott április előtt akkor az azt jelenti, hogy az usákok már leplezetlenül beléptek a háborúba, bár eddig is tudtuk, hogy több ezer katonájuk már most is benne van, ebből sok a frontokon mint "önkéntes".
letsgobrandon
2022. december 21. 19:00
Lehet hogy zselé most éppen Magyarországot adja zaciba ... mikor majd a hoholszopó "európai magyarokat " korcs orosz nyelvre tanítják a banderisták akkor mit fognak kaffogni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!