Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben

2022. december 02. 20:07

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak.

2022. december 02. 20:07
null

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

A Dél-Amerikában őshonos édesvízi halfajta egy példányát két horgász találta meg szerdán, akik a folyó városi szakaszán egy horgászhelyet próbáltak megtisztítani a hulladéktól. Egyikük a portálnak elmondta: a 11 centiméter hosszú hal nem sokkal korábban pusztulhatott el, valószínűleg azért, mert szerdára a Sebes-Körös vizének hőmérséklete 10 fok alá esett. Ez a halfajta viszont a 13 és 35 fok közötti hőmérsékletű vizekben érzi jól magát.

A haltetemet a helyszínen vizsgálta meg a Környezetvédelmi Őrség Bihar megyei kirendeltségének vezetője, Sever Serbanescu. A szakember a portálnak elmondta:

több intézményt is riadóztatott, hogy közösen próbálják kideríteni, hogyan kerülhetett vöröshasú pirája a Körösbe.

Hozzátette: a dél-amerikai ragadozó a Körösben nem képes átvészelni a telet, de megtelepedhetett a Körösbe Nagyváradon ömlő Pece patakban, melynek a belefolyó termálvíz miatt jóval melegebb a vize. Úgy vélte, ha ez megtörtént, a vöröshasú pirája veszélyt jelent az őshonos fajokra.

(MTI)

Nyitókép: PAULO DE OLIVEIRA / BIOSPHOTO / BIOSPHOTO VIA AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2022. december 04. 05:49
Bocskor nem volt mellette?
Ólat a trolloknak
2022. december 03. 22:39
Amilyen méreteket öltött a kisállattartás, fognak még krokodilt is..
zuriktodor
2022. december 03. 19:42
Nagyon bonyolult: 1. megvette az ember a piráját, kinőtte az akváriumot és a folyóba engedte. 2. megvette a az ember a piráját, a pirája megdöglött, az ember lehúzta a vécén és így került közvetlenül a folyóba.
masikhozzaszolo
2022. december 03. 13:47
Az albatrosz úgy tudom körbe tudja repülni a földet, és halat eszik leginkább. Lehet hogy erre kanyarodott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!