Orbán Balázs: A magyar konzervativizmus alapja a nemzeti érdek

2022. november 21. 20:46

„A magyar konzervativizmus soha nem fog megfelelni más nemzeti, vagy az angolszász konzervatív gondolkodásnak, csak a magyar hagyománynak – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója.

2022. november 21. 20:46
null

A magyar konzervativizmus számára a fő mozgatórugó a nemzeti érdek és ezen alapul a magyar konzervatív kormányzás - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója, azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet „John Lukacs és az amerikai konzervativizmus” címmel rendeztek hétfőn a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Ez azt is jelenti, hogy a magyar konzervativizmus soha nem fog megfelelni más nemzeti, vagy az angolszász konzervatív gondolkodásnak, csak a magyar hagyománynak –

 hangsúlyozta Orbán Balázs az amerikai-magyar történész munkásságát elemző tanácskozáson

. Ugyanakkor Lukács János történészi munkássága hidat képez a magyar és az angolszász konzervatív gondolkodás között – tette hozzá a politikus. Elmondása szerint, a múltba tekintés általános emberi vonás, hiszen a múlt tapasztalása segít minket a jelen és a jövő megértésében.    

Ezt a szemléletet az ellenségének tekinti a baloldali progresszív gondolkodás, hiszen a múlt vizsgálata teljes elutasítása annak a baloldali globalista  programnak, ami a múlt eltörlését követeli - vélekedett. Ahogyan azt a kommunista internacionálé is megfogalmazta – fűzte hozzá. Pedig – folytatta – a múlt vizsgálata, az abból származó következtetések levonása teljesen természetes emberi igény és alapvetően konzervatív vonás.

– fogalmazott.    

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a nemzeti érdek érvényesülésének elengedhetetlen feltétele a stabil kormányzat, a személyes szabadság, a parlamenti szuverenitás és a nemzeti önrendelkezés. Éppen ezért a nyugati sztenderdeknek a magyar politikai logika soha nem fog megfelelni, ám léteznek közös pontok, mint a történelem fontossága, a történelem ismerete iránti vágy.    

És vannak olyan személyek, akik átjárót jelenthetnek a két világ között, Lukács János pedig ilyen híd volt a magyar és az angolszász konzervativizmus között. Értette, hogy a Szent Istvánnal kezdődő csatlakozásunk a Nyugathoz megingathatatlan tényező és stabil elköteleződés, viszont semmiképpen sem jelenthet főhajtást, vagy behódolást – magyarázta. Tehát értette, hogy miért tartunk távolságot és miért fontoljuk meg minden lépésünket az elvakult ragaszkodás helyett. Tudta, mi a szuverén magyar gondolkodás, avagy a nemzeti önrendelkezésünk magja – mondta a pódiumbeszélgetésen Orbán Balázs.

(MTI)

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2022. november 22. 14:08
Melldöngetős-sovinistáskodós.
Akitlosz
2022. november 22. 12:31
"Orbán Balázs: A magyar konzervativizmus alapja a nemzeti érdek" Kár, hogy a Fidesz politikájának nem ez az alapja.
Box Hill
2022. november 22. 08:25
Orbán Balázs: A magyar konzervativizmus alapja a nemzeti érdek Mégpedig a tartós, ahogy John Lukacs mondaná: John Lukacs azzal érvelt: a Kárpátokat majdnem körülölelte a bizánci görögkeleti birodalom. Ha István a hozzájuk való alkalmazkodást választja, az végtelen sok rövidtávú előnyt biztosított volna számára. De ő nem ezt tette: a római kereszténységet választotta,..."
Fekete Ló
2022. november 21. 22:43
Amikor nagyban ment itt az angolszász konzervizmus, Burke etc, már akkor is volt olyan, jól emlékszem, aki kimondta, hogy a magyar konzerváció egészen más, mint a nyugati, ti. közép-európai, szentistváni, kárpát-medencei, sajátos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!