Hoppá: csődbe ment az egyik legnagyobb kriptotőzsde!

2022. november 11. 17:05

Csődeljárást kezdeményezett saját maga ellen az amerikai FTX Cryptocurrency Derivatives Exchange.

2022. november 11. 17:05
null

A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX bejelentette, hogy csődeljárást indít saját maga ellen. Sam Bankman-Fried, a tőzsdei cég vezetője bejelentette, hogy távozik posztjáról.

A vállalatot 2019-ben jegyezték be Antigua és Barbuda szigetországban. Alig pár napja még 32 milliárd (!) dollárra becsülték a cég értékét, melynek tavalyi nyeresége meghaladta az egymilliárd dollárt, azonban a hónap elején már jöttek a vészjósló hírek, miszerint nincs fedezet az összegek mögött –írja a BBC.

Ennek hatására a rivális Binance felbontotta a felvásárlásról szóló megállapodást, az ügyfelek a bizonytalanság miatt ki akarták venni a bent tárolt vagyonukat, ám az FTX közölte, a pénz elfogyott. A Bitcoin és az Ethereum árfolyam bezuhant a hír nyilvánosságra kerülése után, ám a nap végére újra megerősödtek. 

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sceptical
2022. november 11. 21:04
Értem én, hogy ezt az eseményt a sok ,,szak avatott,, és a média ezt a kriptográfia és a DECENTRALIZÁLT kriptovaluták bukásának állítják be, de az igazság PONT AZ, hogy ez egy CENTRALIZÁLT, 134 cégből álló vállalat komplexum kudarca, melyben a felelősség az abban résztvevő embereket terheli, mivel a hibákat azok az emberek okozták, akik más emberek kripto eszközeit letétben kezelték! Nem csak én gondolom így: https://www.coindesk.com/layer2/2022/11/11/ftx-showed-the-problems-of-centralized-finance-and-proved-the-need-for-defi/ Arról már ne is beszéljünk, hogy mivan ha ez nem is hiba volt ... Sam Bankman-Fried Soros Gyuri 128 millió usd dolláros támogatása utáni a második legnagyobb DEMOKRATA donor volt 40 millió USD-val az amerikai időközi választásokban!!!! Még szebb, hogy Sam Bankman-Fried és lobbistái az FTX-től találkoztak Biden vezető tanácsadójával, Steve Ricchettivel a kriptoipar szabályozására vonatkozólag. Nem is titkolta, hogy milyen irányba akarta terelni a szabályozást: https://freebeacon.com/biden-administration/beleaguered-crypto-billionaire-was-hobnobbing-at-white-house-just-six-months-ago/ Az FTX esete és a korábbi Celsiusos és Terra/Luna bukás után mindenesetre a jelenlegi ELIT, az establishment, a jegybankárok már feljogosítva érezhetik magukat, hogy kőkemény szabályozást vezessenek be a kriptó eszközökre (mindezt a fogyasztók védelmének érdekére hivatkozva!!!), ezzel megágyazva a legördögibb rabszolga létnek amint digitális jegybanki pénz (CDBC - usában digitális dollár) hozna el az emberiségre. A decentralizált értéktovábbitó rendszereknek vagy kriptovalutáknak pont az a lényege, hogy kriptográfiailag megmásíthatlanok az adatok, nem lehet manipulálni az inflációt, a tulajdonosa mindig a tulajdonosa marad és nem kell holmi harmadik félben megbízni, hogyha tranzaktálni akarunk. A technológiailag már őskövületnek számító Bitcoin esetében például soha nem fordulhat elő az ami a Sberbank ügyfelekkel megtörtént, hogy egy vállakozás amelynek számláján 98 millió forintot kezelt a bank, az csőd esetén csak 38 milliót kapott meg, mert az OBA csak 100 000 EUR-ig véd. De lehet, hogy a nagykanizsai önkormányzat többet tudna erről mesélni, mert ott 500 millió forint ragadt be ...
Szerintem
2022. november 11. 20:36
.
Marcus Gravius
2022. november 11. 20:19
Eloszlatnám a kommentfal sötétségét... Az Ftx váltó egy bizonyos Sam Bankman Fried tulajdonában volt,aki addig ügyeskedett a Kriptoiparág ellen,amíg a többi kriptos szereplő (Binance)pofán nem baszta.. Bankman egy ügynök volt...a demokraták és a DS ügynöke és az volt feladata,hogy bomlassza a kriptovilágot. Le lett építve,ennyi történt.
Gèbi
2022. november 11. 19:57
Én csak harsányan röhögök. Évekkel ezelőtt megmondtuk, hogy a pénz mint eszköz elavult és szükségtelen, mi több óriási károkat okoz az emberiség döntő részének. A virtuális pénz meg az emberi hülyeség csúcsa, mégis megeszi a sok idióta. Aki bukott az megérdemli, hiszen ha a teljesen nyilvánvaló szemfényvesztés ellenére is belemegy ebbe a játékba, azzal nem lehet mit kezdeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!