Megbírságolták Harkov polgármesterét, mert oroszul beszélt

2022. november 24. 20:20

Átszámolva 37 ezer forintot kell fizetnie az országa nyelvtörvényét megsértő városvezetőnek.

2022. november 24. 20:20
null

3400 ukrán hrivnyás – nagyjából 37 000 forintos – pénzbírságot kell fizetnie Ihor Tyerehovnak, Harkiv polgármesterének, amiért megsértette az ukrán nyelvtörvényt, mégpedig azzal, hogy oroszul beszélt, derül ki a Korrespondent cikkéből.

A büntetést Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos – aki   áprilisban fogalmazott meg ajánlásokat arra vonatkozóan, miként térjenek át az államnyelvre az oroszul beszélő ukránok – jelentette be csütörtökön. A polgármester azért kapja a büntetést, mert nem az állam nyelvén szólt a harkiviakhoz.

Nyitókép: Aktivisták ünnepelnek a kijevi parlament előtt 2019. április 25-én, miután a képviselők elfogadták a nyelvtörvényt. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vad Virág
2022. november 26. 06:06
Nagy a különbség?
KBA98
2022. november 25. 16:56
Baszkimám! Én már nagyon régen érettségiztem, de akkor még kötelező volt az orosz nyelv, és mit ad Isten még a gimiben is orosz-angol szakos voltam Választott tantárgyként oroszból érettségiztem 4-esre. Most is tudom, csak nem merem használni. Most akkor tagadjam le az érettségi bizonyítványomat?
zuriktodor
2022. november 25. 13:34
Nincs olyan, a magyarban, hogy Harkiv. Harkov van. Bukarestet sem írjuk Bucurestinek, csak mert az ott élők így hívják. Kijev sem Kijiv. Bécset sem írjuk Wien-nek és Prágát sem Praha-nak.
Dr Bubo
2022. november 25. 10:22
Pénzbírság??????????????????????????????? Nyelvét kivágni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!