Amerikai űrhajóst is vittek magukkal az oroszok az űrbe

2022. szeptember 22. 07:24

Ez az együttműködés ritka képe az ukrajnai háború miatt Oroszország és az Egyesült Államok között fennálló rendkívüli feszültség idején.

2022. szeptember 22. 07:24
null

Egy amerikai űrhajóssal, Frank Rubioval, valamint két orosz asztronautával, Szergej Prokopjevvel és Dmitrij Petelinnel a fedélzetén elindult szerdán egy Szojuz űrhajó a Nemzetközi Űrűllomásra (ISS) a kazahsztáni Bajnokurból. Ez az együttműködés ritka képe az ukrajnai háború miatt Oroszország és az Egyesült Államok között fennálló rendkívüli feszültség idején – írja az Euronews.

A salvadori születésű Rubio a tizenkettedik spanyolajkú, aki az orbitális platformra repült, és az első amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson a február 24-én indult orosz invázió óta. A három asztronauta küldetése 6 hónapig, jövő március végéig tart. Ez idő alatt öt űrsétát és számos tudományos kísérletet fognak elvégezni.

A NASA és a Roszkozmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást, aminek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal juthatnak fel.

Nyitókép: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2022. december 16. 01:48
de le mar csak akkor johet ha jol viselkedik )))
Tehetős Totó
2022. szeptember 22. 21:17
Csak nehogy lábát törje az űrben....
iimre
2022. szeptember 22. 18:18
.
Akitlosz
2022. szeptember 22. 12:54
Cserében a jövő hónapban - már megkésve - SpaceX Dragon űrhajó viszi fel Oroszország jelenleg egyetlen aktív űrhajósnőjét. 2002-ben utazott orosz űrhajós utoljára amerikai űrjárművel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!