Román államfő a hazánkat érintő forrásmegvonásokról: A megegyezés hiánya széthúzáshoz vezet

2022. szeptember 21. 14:10

Iohannis szerint senki sem szeretne újabb válságot az EU-ban.

2022. szeptember 21. 14:10
null

Klaus Iohannis román államfő kifejezte reményét, hogy Brüsszel és Budapest megtalálják a megoldást a Magyarországgal szemben kilátásba helyezett forrásmegvonás ügyében, mivel szerinte senki sem szeretne újabb válságot az Európai Unióban – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó román elnököt újságírók reagáltatták arra, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt uniós források egy része kifizetésének felfüggesztését javasolta „az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással” kapcsolatos aggályok miatt.    

Iohannis úgy értékelte: bármilyen drasztikus intézkedést alaposan meg kell vitatni, és érvekkel kell alátámasztani. Hozzátette: továbbra is reméli, hogy Brüsszelnek és Budapestnek sikerül megegyezni és megoldást találni ezekre a problémákra, mert különben a széthúzás fokozódni fog.    

– jelentette ki a román államfő.    

Johannes Hahn, költségvetésért felelős uniós biztos vasárnap bejelentette: a bizottság azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanácsnak, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót.    

A tanácsnak most egy hónapja van arra, hogy minősített többséggel döntsön a bizottság által javasolt intézkedések elfogadásáról. Ez az időszak kivételes körülmények között legfeljebb további két hónappal meghosszabbítható. A testület sajtóközleménye szerint Magyarország vállalta, hogy november 19-ig teljeskörűen tájékoztatja a bizottságot a kulcsfontosságú végrehajtási lépések teljesítéséről.

(MTI)

Nyitókép: ludovic MARIN / AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. szeptember 21. 20:16
"Iohannis szerint senki sem szeretne újabb válságot az EU-ban." Pedig Orbán nagyon azon van: szeret a zavarosban halászni.
MyOp
2022. szeptember 21. 19:14
A bakk szásznak bejön a mi csinos elnökasszonyunk, mert józan ésszel ilyent mondani románként, teljesen abszúrd.
Sany Xepi
2022. szeptember 21. 18:00
Románia bezzeg állam, jól áll neki...DDD
Tehetős Totó
2022. szeptember 21. 17:59
17 elaltatott ügye van a jogállamiság szolgájának Iohannisnak: gyerekkereskedelem, törvénytelen ingatlamszerzés, stb. De Románia jogállam. Miniszterelnöke, volt miniszterelnöke, s gyakorlatilag az egész bukaresti elit kamuegyetemen doktorált...bizonyítottan plagizálva. De az ügyeket elmeszelték...A legfelsőbb bírósági döntéseket nem hajtja végre a prefektúra (kormány-vagy ha úgy tetszik főispáni hivatal) pld. Maros megyében, a Bánffy és más családokvagyonának visszaszolgáltatása ügyében, de Románia jogállam. Visszaállamosítják a már visszaadott magyar javaket de, Ro.... Önkényesen rátelepednek a magyar katonasírokra, s bár a bíróság megállapítja a törvénysértést marad minden a régibe, mert Ro....stb. Nyíltan skandálják a "Kifele a magyarokkal!" jelszót, de nem vegzálják a kisebbséget...Ugye Brüsszel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!