Meghalt egy érintetlen őslakoscsoport utolsó tagja Brazíliában

2022. augusztus 29. 14:44

A férfi teljes elszigeteltségben élt az elmúlt huszonhat évben.

2022. augusztus 29. 14:44
null

A férfit a „gödrök embere” néven ismerték, mivel jellemzően mély gödröket ásott. Ezek közül néhányat csapdaként használt állatok elejtésére, néhányról pedig úgy tűnt, mintha rejtekhely lenne – közölte az őslakosok ügyeivel foglalkozó brazil szervezet, a Nemzeti Indián Alapítvány (Funai).

Az őslakosra 26 éve bukkantak, azóta az alapítvány 53 kunyhót azonosított, amelyet használt. A kunyhóknak egyetlen ajtajuk volt, és mindegyikben találtak egy-egy gödröt, a férfi így kapta a „gödrök embere” vagy a „gödrös indián” becenevet.

A férfi holttestét augusztus 23-án találták meg egy függőágyban az egyik szalmakunyhója előtt, erőszakos cselekményre utaló jeleket nem találtak. A „gödrök embere” annak az őslakos csoportnak volt az utolsó tagja, amelynek másik hat tagját még 1995-ben ölték meg. A csoport a Bolíviával határos Rondonia államban lévő, Tanaru őslakosok által lakott területen élt.

A törzs többségét valószínűleg az 1970-es években ölték meg földfoglaló farmerek.

A „gödrök embere” a feltételezések szerint körülbelül hatvanéves lehetett. A rendőrség szakértői csoportja elvégezte a holttest első vizsgálatát, majd a szövetségi rendőrség igazságügyi orvosa végzi el a boncolást.

Drónokkal is vigyáztak a biztonságára

Az őslakost 1996 óta a Funai, a brazil őslakosügyek szervezete, a Nemzeti Indián Alapítvány ügynökei felügyelték, vigyázva a biztonságára. Drónok, valamint egy háromdimenziós szkenner segítségével figyelték, és különböző nyomokat is gyűjtöttek a lakhelyén, ezeket szintén elemzik. Brazília alkotmánya szerint az őslakosoknak joguk van a hagyományos földjükhöz, így nem egyedi eset, hogy a földfoglalók egyszerűen megölik őket.

A Funai tagjai 2018-ban filmezték le a férfit a dzsungelben, a felvételen egy fát ütöget egy fejszének tűnő tárggyal. Azóta nem látták. A kunyhókban és a táborhelyeken talált bizonyítékok arra utalnak, hogy a „gödrök embere” kukoricát és maniókát, valamint gyümölcsöket, például papaját és banánt termesztett.

Brazíliában mintegy 240 őslakos törzs él, sok veszélyben van, mivel az illegális bányászok, fakitermelők és földművesek behatolnak a területükre. Köztük 114 olyan őslakos népet azonosítottak, amely teljesen elszigetelten él.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MostlySilentObserver
2022. augusztus 30. 09:14
"Az őslakost 1996 óta a Funai, a brazil őslakosügyek szervezete, a Nemzeti Indián Alapítvány ügynökei felügyelték, vigyázva a biztonságára. Drónok, valamint egy háromdimenziós szkenner segítségével figyelték, és különböző nyomokat is gyűjtöttek a lakhelyén, ezeket szintén elemzik." Nemigen tudok erre emberi bánásmódként tekinteni, ha a magánélethez való jogot valamiért nem kaphatta meg. Értem, hogy az o biztonsága meg minden, de ennél még az is humánusabbnak tunik, ha megcsipelik. Jó hogy David Attenborough-t nem hívták oda kommentálni a kert végébol... Mondjuk amerre halad a világ, meg a modern társadalom, legalább turistakozpontot nem csináltak belole, ez is valami, de azért szomorú, hogy mindennek meg kell halnia, ami nem a nyugati fogyasztói kultúrára épul...
kbs_real
2022. augusztus 30. 07:58
"Brazília alkotmánya szerint az őslakosoknak joguk van a hagyományos földjükhöz, így nem egyedi eset, hogy a földfoglalók egyszerűen megölik őket." Ez milyen mondat?!
mokány
2022. augusztus 30. 07:28
Kiirtottak egy törzset . Óránként , csak az illegális fakitermelés , több futballpályányi a dzsungelben .
Vakfolt
2022. augusztus 29. 23:25
Tuti nem akarnám, hogy ilyen kép legyen bárki halottról, piros hullahopkarikával a feje körül a csátéban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!