Biden Amerikába csábítaná a legjobb orosz tudósokat

2022. május 05. 16:07

Az amerikai tisztviselők szerint ez a lépés Oroszországnak költséget okozna, míg Amerikának hasznot hozna.

2022. május 05. 16:07
null

Joe Biden elnök azt szeretné, ha a kongresszus felgyorsítaná a vízumkérelmeket azon orosz tudósok számára, akik Moszkva ukrajnai inváziója közepette el akarják hagyni hazájukat, és ezzel felgyorsítanák a már folyamatban lévő agyelszívást, és megfosztanák Putyin elnököt Oroszország néhány kiváló tehetségétől. – írta a Neokohn a The New York Times-ra hivatkozva.

A kormánynak a Kongresszushoz egy nagyobb, 33 milliárd dolláros háborús kiadási csomag részeként elküldött javaslata négy évre felfüggesztené azt a követelményt, hogy a vízumért folyamodó tudósoknak legyen támogató munkaadójuk, megszüntetve ezzel az egyik legnagyobb akadályt sokak számára, akik az Egyesült Államokba szeretnének jönni.

Kettős előnnyel járna egy ilyen lépés

Az intézkedés csak azokra az orosz állampolgárokra vonatkozna, akik 

MA vagy PhD diplomával rendelkeznek olyan tudományos vagy mérnöki területeken, mint a mesterséges intelligencia, a nukleáris mérnöki tudományok vagy a kvantumfizika.

A kormányzat tisztviselői azzal érveltek, hogy egy ilyen lépés kettős előnnyel járna –  Oroszországnak költséget okozna, míg Amerikának hasznot hozna.

A kérelmezőknek több követelménynek is meg kell felelniük

A cikkből kiderült, a világjárvány előtt évente körülbelül 1800 orosz kapott törvényes állandó lakhelyet egy olyan bevándorlói besorolás alapján, amelyet elsősorban kiemelkedő professzorok, kutatók és felsőfokú végzettségű szakemberek számára tartottak fenn, ha volt munkáltatói szponzoruk.

Még a legújabb javaslat szerint is minden kérelmezőnek meg kell felelnie egyéb követelményeknek, többek között a biztonsági átvilágítási folyamatnak  – írta a Neokohn.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. május 06. 19:33
A KGB boldog mert importálják az ügynököket.
Felix Leiter
2022. május 06. 17:37
Végre lenne kivel kezet fognia a láthatatlan embereken kívül...
sorivo4
2022. május 06. 13:21
"akik Moszkva ukrajnai inváziója közepette el akarják hagyni hazájukat, és ezzel felgyorsítanák a már folyamatban lévő agyelszívást" Az ezzel a gond, hogy akkor haza már soha többet nem is mehetnének az életbe. Mert ezzel hazaárulást követnének el. Annyira meg nem biztos, hogy el akarják hagyni a hazájukat. Pláne nem egy olyan közegbe, ahol önmagában orosznak lenni is bűn, és igencsak inkább foglyok lennének ott.
Nabakker
2022. május 06. 07:43
Hogy megmutassa nekik az összes kifestőkönyvét amit kiszinezett már :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!