Hitelt venne fel az Európai Unió azért, hogy támogatni tudja Ukrajnát

2022. május 10. 14:43

A tagállamokkal nyújtatnának garanciákat arra az esetre, ha Ukrajna nem fizetné vissza a kölcsönöket.

2022. május 10. 14:43
null

Két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna tizenötmilliárd eurós – azaz több mint 5500 milliárd forintos – hiányát. Amennyiben a megállapodás megszületik, a tisztviselők szerint az új uniós hitelfelvétel az EU SURE rendszerén alapulna,

amelyik még a COVID-19-világjárvány idején a segélyek finanszírozására szolgált.

A gyakorlatban mindez azt jelentené, hogy Ukrajna nagyon olcsó hitelt kapna az Európai Uniótól, az EU-s kormányoknak pedig garanciát kéne nyújtaniuk arra, hogy az így felvett pénzt visszafizetik majd.

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint az ötletet május 18-20 között, a Bonnban megrendezésre kerülő pénzügyminiszteri találkozón fogják megvitatni majd. Szerintük az EU arra számít, hogy az Egyesül Államok is csatlakozzon a javaslathoz, és mintegy ötmilliárd eurót biztosítsanak majd. Így az EU-nak „csupán” tízmilliárd eurót kellene előteremtenie a közös hitelfelvételből.

A Bloomberg értesülése szerint a bizottság azt szeretné, ha a tagállamok nyújtanának garanciákat arra az esetre, ha Ukrajna nem fizetné vissza a kölcsönöket.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 327 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2022. május 12. 13:49
na meg a lónak a faxát
birono70
2022. május 12. 08:23
Ki van találva. 1. Olaj embargó, amibe Európa beledöglik. 2. A gázt meg elzárták az ukránok. Ha az oroszok zárják el, akkor zsarolnak, ha Európa zárja el magát a gáztól, akkor a moralitás csúcsán áll, ha az ukránok, az szóra sem érdemes. Értjük.... 3. Most meg vegyünk fel hitelt és adjuk az ukrán demokratikus oligarcháknak meg a maffiának. 4. Aztán meg ne legyen vétó - majd dönt Brüsszel, mindenkinek KUSS. Nehéz mindebben észrevenni az európai érdeket! Mindez felér egy genocídiummal az európai népességgel szemben. Akarva vagy akaratlanul, de ezt készítik elő. A "hős" jogállamok meg asszisztálnak mindehhez. Nem is genocídium ez. Öngyilkosság!!! Nem lesz kegyelem.... Bárcsak megoldás lenne a HUXIT itt Európa kellős közepén!!
Ati Papa
2022. május 11. 10:24
Az EU-tól azt sem kapjuk meg ami a korábbi hitelfelvétel alapján jár. Mostanára már olyan mélyponton vagyunk, hogy bármilyen újabb hülye ötletet nyugodtan vétózhat a miniszterelnök. Az EU-val való kapcsolatunk mélypontjáról Hofi gulágos vicce jut eszembe. Talán valaki még nem ismeri: Grísa elkezd ordítozni a szomszédba. Iván! Van egy kis piám gyere igyuk meg! Ne ordíts már te marha, mert elvisznek! Innen, hova? Orbán Viktor okosabb annál, hogy elkövesse a Rejtő Jenő által leírt aranyköpést: "Egy okos embert legfeljebb kétszer lehet becsapni."
Martonzsolt
2022. május 11. 00:34
Világos !Csavarjuk le a fűtést,vegyük 800ft ért a dízelt az embargó miatt és álljunk át a palagázra milliárdokért, természetesen vállaljunk hitelgaranciát az ukrán pénzügyi feketelyukra,hogy ujraépülhessen a baráti ukraina,hátha esetleg hálából át-túrháznak egyet,ahogy szokták, nekünk gonosz náciknak akik 700ezer menekültjüket befogadták:-) Eskü, nem hangzik szarul !! Debilek !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!