Kijev: Eddig több mint ötszáz nemzeti gárdista esett el a harcokban

2022. május 11. 22:52

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország ismét megpróbálja elfoglalni a fővárost, Kijevet, mert létre akar hozni egy új állami entitást, amelyet magához kíván csatolni.

2022. május 11. 22:52
null

Az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háborúban eddig az ukrán nemzeti gárda 501 katonája vesztette életét harci feladat teljesítése közben, 1697 pedig megsebesült – hozta nyilvánosságra Olekszij Nadtocsij, a gárda hadműveleti parancsnokságának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Ukrajna most az élethez való jogáért küzd

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április közepén azt közölte, hogy addig mintegy 2500–3000 ukrán katona esett el a háborúban – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az ukrán elnök szerdán videokapcsolaton keresztül beszélgetett vezető franciaországi egyetemek hallgatóival, akiknek azt mondta: „az Oroszország által elindított háború akkor ér véget, amikor Ukrajna visszaveszi minden területét és emberét". „A háború csak akkor ér véget az ukrán nép számára, ha visszakapjuk, ami a miénk. Őszintén mondom: nincs szükségünk semmi egyébre. Szeretnénk visszakapni a békét” – hangoztatta az államfő.

Hozzátette: „Oroszország sorra elvette minden jogunkat: a földünkhöz való jogot, a választás jogát, végül eljutottunk az élethez való joghoz”. Elmagyarázta a francia fiataloknak, hogy „Ukrajna most az élethez való jogáért küzd, miközben a legjobb ukránok vesztik életüket" a harcokban – írta az Ukrajinszka Pravda. Zelenszkij kifejtette, hogy a tárgyalásokat a háború lezárásáról „csak abból a szempontból lehet lefolytatni, hogy Oroszország megértse döntéseinek tévességét és katasztrofális voltát, és kész legyen elviselni

Közben Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője tájékoztatóján arról beszélt újságíróknak, hogy a vezérkar tagjai szerint Oroszország ismét megpróbálja elfoglalni a fővárost, Kijevet, mert létre akar hozni egy új állami entitást, amelyet magához kíván csatolni.

„Azt valószínűsítjük, hogy az ellenség kísérletet tesz ellenőrzésének kiterjesztésére az odesszai, a mikolajivi és részben a zaporizzsjai régiók fölött, a Moldovához tartozó szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság Köztársaságba vezető szárazföldi folyosót készül kialakítani, és tervezi Ukrajna középső részének elfoglalását is, beleértve Kijevet" – mondta a katonai vezető. Szavai szerint a katonai műveletek után Moszkva oroszbarát politikai erőkből akar új törvényhozói és végrehajtói testületeket kialakítani, amelyek majd egy új állami entitást hoznak létre az Oroszországi Föderáción belül.

Az ukrán erők visszavettek egy újabb települést

Az Ukrajinszka Pravda rámutatott: a múlt hónapban Mikola Zsirnov, a fővárosi katonai adminisztráció vezetője is azt mondta, hogy felkészülnek mindenfajta eshetőségre, beleértve azt is, hogy az orosz erők ismételten megpróbálják bevenni Kijevet. Vitalij Klicsko kijevi polgármester úgyszintén nem zárta ki a veszélyét annak, hogy az orosz csapatok megint megindulnak a főváros ellen.

Az ukrán vezérkar szerda délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán erők visszavettek egy újabb települést a keleti országrészben lévő Harkiv megyében. Mint írták, ellentámadásba lendültek az orosz csapatokkal szemben és visszafoglalták Pitomnik kistelepülést.

– tette hozzá a vezérkar.

Valentin Reznyicsenko, a szintén a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye katonai adminisztrációjának vezetője eközben viszont arról adott hírt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy az orosz hadsereg szerdán háromszor nyitott tüzet Grad rakéta-sorozatvetőkkel a régióban található Zelenodolszk településre és környékére. Hozzáfűzte, hogy a támadásokban anyagi károk keletkezek, de személyi sérülés nem történt.

Makszim Marcsenko, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a régió ellen szerdán is hajtottak végre rakétatámadásokat az orosz erők, de mint mondta, senki sem sérült meg és károk sem keletkeztek.

(MTI)

Fotó: Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata által közreadott kép az ezred egyik katonájáról, aki az orosz csapatokkal való harc során sérült meg a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. május 10-én. MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro 'Orest' Kozatskyi

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketeviraag
2022. május 16. 11:32
Jaj de örülök! Eleredt hát az eső, jól alszom most már.
feketeviraag
2022. május 16. 11:01
Apró csiga, te! ??? Azért annyira kicsi nem vagyok! :D
feketeviraag
2022. május 16. 10:59
Ezt most kérem magyarul is!
AKissLaci
2022. május 16. 10:53
Nem tudom, melyik haikuról beszélsz. (Lehet, hogy kiesett.) Mindegy: Katacumuri! Szoro-szoro nobore Fudzsi-no jamá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!