Szobrot kap Szent László az általa alapított Nagyváradon

2022. február 19. 15:01

Régi álom válik ezzel valóra.

2022. február 19. 15:01
null

Egy régi álom válik valóra Váradon: méltó szobrot állítanak a várost alapító Szent Lászlónak – írja a Főtér. Az erdélyi magyar portál cikkében felidézi: korábban csak egy szűk, állomás melletti sikátor viselte Szent Lászlónak a nevét a partiumi városban, de az elmúlt években a helyi magyar közösség egyre hangosabban követelte egy új köztéri szobor felavatását.

Erre  jó alkalmat teremtett a Szent László tér (hivatalos nevén Egyesülés tér) felújítása, és az ott trónoló Mihály vajda szobrának elmozdítása, annyit sikerült elérni, hogy a központi hidat Szent Lászlóról nevezzék el.  Emlékezetes: a román többségű önkormányzat nyolcezer aláírást sepert le egy mozdulattal (ennyien írták alá a szoborért indított petíciót), de a híd elnevezésével

mutatott némi hajlandóságot a kompromisszumra.

Az EU-s finanszírozással megújuló vár időközben a város egyik legvonzóbb turisztikai látványossága lett, melyet azóta is igyekeznek megtölteni élettel, tartalommal. Egyre szélesebb körben ismert izgalmas története, az egykori királysírok kuriózuma, ugyanakkor a felújítás során tett fontos régészeti felfedezések egyaránt hozzájárulhattak ahhoz, hogy az önkormányzat szerint is jó ötlet legyen egy Szent László-szobor ottani elhelyezése – olvasható a cikkben.

Még 2017-ben volt a Szent László Emlékév, ekkor kezdett el a város római katolikus püspöksége mozgósítani egy bronzszobor anyagi költségeinek fedezéséért. Öt év elteltével úgy tűnik, sikerrel: mint Böcskei László püspök egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, nagyon sokan az ügy mellé álltak, nemcsak katolikusok, és nemcsak a helyi magyar közösség tagjai. Téglajegyes gyűjtéseket szerveztek, de a Varadinum Alapítvány

és a Bethlen Gábor Alap is finanszírozta a szobor létrejöttét.

Az alkotás Deák Árpád munkája. A püspök emlékeztetett arra, hogy már a 14. században állt egy szobor a várban, ugyanott, ahol a most bronzba öntött szobor elhelyezését is elképzelték. Reményét fejezte ki, hogy az egész közösség magáénak érzi majd, és a város kulturális örökségének fontos részévé válik.

Nyitókép: Főtér

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2022. február 20. 14:06
ARANY JÁNOS: SZENT LÁSZLÓ (részlet) Kél Budáról Lacfi Endre, Veszi útját Nagy-Váradnak; Kölestermő Kunság földén Jó csatlósi áthaladnak; Várad kövecses utcáin Lovuk acél körme csattog, Messzefénylik a sok fegyver, Messzedöng a föld alattok. Hallja László a templomban Körösvíznek partja mellett; Visszatér szemébe a fény, Kebelébe a lehellet; Koporsója kőfedelét Nyomja szinte három század: Ideje már egy kevéssé Szellőztetni a szűk házat. Köti kardját tűszöjére S fogja a nagy csatabárdot, Mellyel egykor napkeleten A pogánynak annyit ártott; Félrebillent koronáját Halántékin igazítja; – Éjféltájban lehetett már – A vasajtót feltaszítja. És megindul, ki a térre; És irányát vészi jobbra, Hol magasan felsötétlik Ércbül öntött lovagszobra; Távolról megérzi a mén, Tombol, nyerít, úgy köszönti: Megrázkódik a nagy ércló S érclovagját földre dönti. Harci vágytól féke habzik, Kapál, nyihog, lángot fúvall; László a nyeregbe zörren S jelt ad éles sarkantyúval; Messze a magas talapról, A kőlábról messze szöktet; Hegyen-völgyön viszi a ló A már rég elköltözöttet. Teljes ballada: https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-het-verse-arany-janos-szent-laszlo Sinkovits Imre előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=l3wfs23oBw4
Senye Péter
2022. február 20. 09:10
Zágráb város magját alkotó püspökséget is Szent László alapította.
mokány
2022. február 20. 02:08
"Ha Osztapenkó lépést vált . " Ez volt egy korabeli vicc poénja . Tehát nem váltott még lépést . A lenin szobor sem szólalt még meg , mert ahoz harangot kéne önteni belőle .
mokány
2022. február 20. 01:55
Apropó szobrok . Osztapenkó még mindig nem váltott lábat .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!