Hazaárulásért őrizetbe vették a kazah nemzetbiztonsági bizottság vezetőjét

2022. január 08. 10:16

Maszimov mellett több más tisztségviselőt is őrizetbe vettek.

2022. január 08. 10:16
null

A kazah hatóságok hazaárulás vádjával őrizetbe vették a nemzetbiztonsági bizottságnak a héten elbocsátott igazgatóját, Karim Maszimovot – közölte szombaton a bizottság. Maszimov mellett több más tisztségviselőt is őrizetbe vettek, de a bizottság őket nem nevezte meg, és egyéb részletet sem árult el az ügyről.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van. Az erőszakos tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök orosz segítséget kért a helyzet megoldásához. Pénteken arra utasította a rendvédelmi szerveket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet. A Reuters hírügynökség szerint pénteken úgy tűnt, hogy a biztonsági erők a legnagyobb városban, Almatiban urai a helyzetnek.

(MTI)

Nyitókép: Loic Venance / AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vikijo
2022. január 08. 14:28
Nem kizárt, hogy ez egy iszlám forradalom mert túlsúlyban vannak, a társadalom nem tudott időben demokratizálódni mint Irán esetében volt és az orosz migránsok aránya nagyon lecsökkent.
Tót Ottó
2022. január 08. 13:52
Tisztulgat a kép.Nem véletlenül nem "látta"ezt a kazah szolgálat előre.Az orosz viszont nagyon is.A nép lehet valami ukrán narancsos forradalomban hitt de ez orosz narancs lett.Tekintettel az ottlévő Usa érdekeltségekre Bidé erősen vesztett az alkupozicióból Ukrajna ügyében.Is.
Sany Xepi
2022. január 08. 13:15
Nálunk csak szóban van a hazaárulók büntetése. A gyakorlat az, hogy had árulják tovább a hazát, mert mi röhögünk rajta.
Báthory Ödönke
2022. január 08. 12:28
Oroszország nem engedheti meg, hogy a határa mentén iszlám radikálisok hatalomra jussanak. Azt sem, hogy hirtelen idegen recept szerinti "demokratikus" fordulat álljon elő...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!