Einstein antiszemitizmusról szóló levele 55 ezer dollárért kelt el Jeruzsálemben

2021. november 24. 09:32

A világhírű fizikus a felszín alatti amerikai antiszemitizmusról számol be.

2021. november 24. 09:32
null

Albert Einstein egy 1936-ban írott levele 55 ezer dollárért (18 millió forintért) kelt el kedden egy jeruzsálemi árverésen. A Kedem aukciósház közleménye szerint a kordokumentumért folyó licitharc csaknem 10 ezer dollárról (3 millió forintról) indult. A kézzel írt levélben a világhírű fizikus (1879-1955) egyebek mellett az amerikai antiszemitizmusról számol be. „Jegyezzük meg, hogy

– fogalmazott Einstein, aki akkor Princetonban tanított New Jersey államban. „Ez, úgymond, egy mindenütt jelenlévő ellenség, akit lehetetlen észrevenni, (a jelenlétét) az ember csak érzékeli” – írta még a szintén Amerikába emigrált zsidó zongoristának, Bruno Eisnernek. Einstein a németországi Ulmban született, zsidó származása miatt az Egyesült Államokba kellett menekülnie a nácik elől. 1921-ben kapta meg a fizikai Nobel-díjat. Haláláig Princetonban maradt.    

Az aukció előtt az árverési ház arra hívta fel a figyelmet, hogy a levél Einstein kevésbé ismert amerikai életét világítja meg. Mint felidézték: az akkoriban az Egyesült Államokban terjedő antiszemitizmust beárnyékolta a holokauszt és az emberek millióinak halála Európában. Bruno Eisner Ausztriából menekült Amerikába. A fizikus levelében tanácsokkal látta el, hogy hogyan találhat munkát. Eisner végül sikeres pályafutást futott be Amerikában koncertzongoristaként és zenetanárként. 1978-ban, 94 évesen hunyt el New Yorkban. 2018-ban majdnem 40 ezer dollárért (13 millió forintért) kelt el Einstein egy nővéréhez, Majához írott levele egy jeruzsálemi árverésen, amelyben a tudós a Németországban már 1922-ben terjedő antiszemitizmusról számolt be. Kedden Párizsban rekordáron, 11,6 millió euróért (4,3 milliárd forint) árverezték el Einstein egy ritka, az általános relativitáselméletét előkészítő kéziratát. Az 54 oldalas, kézírásos munkát a német elméleti fizikus 1913-ban és 1914-ben Zürichben írta munkatársával és barátjával, Michele Bessóval.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Fiona Hanson

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2021. november 25. 06:07
A nagy antiszemitizmus közepette, mégis minden fontos területet dominálnak. Paradoxon. És nagyon para.
annamanna
2021. november 24. 21:32
Egyébként kb ebben az időben tanult Princetonban egy magyar fiatal, akinek a szülei summások voltak, ő pedig eljutott a nagydoktori címig, aztán nem fogadta el a princetoni egyetem által felkínált tanári státust, hanem hazaköltözött Magyarországra, vidéki lelkész lett, lett félt tucat gyereke, akikből mind lelkipásztor lett (az unokái egy részéből is bizonyára). Az ávósok 56 után úgy agyonverték, hogy egy évig tartott, mire lábra tudott állni, de már 56 előtt is ki-be járt a börtönbe, mert valamiért mindig bekerült. Arról, hogy a magyar szegény summás fiúk között ilyen ragyogó tehetségek is akadtak, ebben az országban soha senki egy szóval sem fog dicsekedni, erről a sztoriról soha senki sem fog beszámolni, mert itt okos ember magyar nem lehet. Noha a története egészen megdöbbentő (azt nem tudom, a zsidókról mit gondolt, de pont akkor tanult Princetonban, amikor ott élt Einstein is). Akit érdekel, azért itt elolvashatja (sajnos kicsit hosszú szöveg): http://www.tani-tani.info/egy_tehetseges_ember
annamanna
2021. november 24. 21:25
"Albert Einstein egy 1936-ban írott levele (...) az akkoriban az Egyesült Államokban terjedő antiszemitizmust beárnyékolta a holokauszt és az emberek millióinak halála Európában." Anyám borogass. 1936-ban hány millió zsidót holokausztoltak el? Hát azért ez már a soknál is több. Szuper új innováció: a VÉGTELENÍTETT HOLOKAUSZT, AZ ÖRÖKKÉVALÓ HOLOKAUSZT, amely az idők bármely pillanatában igaz, hogy éppen milliókat holokausztolnak el Európában. Pont ezért rühelli mindenki a zsidókat, nem tűnik fel? A totális hetvenkedés, hazudozás, nárcizmus, bárminek a maguk javára való meghamisítása, mások indokolatlan mocskolása, önmaguk mindenki fölé emelése, az önhitt önistenítés, mások megalázása, megvetése, becsapása, kifosztása, hamis indokokkal való lejáratása stb miatt. 1936-ban semmiféle holokauszt nem volt. De ezt soha senki nem fogja kiigazítani a cikkben, nem kér érte elnézést és nem kell szégyellnie magát a történelemhamisító hazudozásáért. Számára engedélyezett a hazugság. Mert csak.
zrx8
2021. november 24. 13:52
Szóval az ántipepitizmus Amerikában is úgy kezdődik, hogy visszaütnek a gójok..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!