Végleg eltűnhet a középkori Várad

2021. február 19. 16:29

A vár nyugati fala mellett, az ortodox katedrális körül ásatások zajlanak, mélygarázst építtet az önkormányzat – számol be az Erdon.ro.

2021. február 19. 16:29
null

A nagyváradi vár mellett, az ortodox katedrális körül folyó mélygarázsépítési munkálatok ásásakor régi épületmaradványok, valószínűleg egy templom és egy temető maradványai bukkantak elő. Ezek a középkori Várad városmagjának, Péntekhelynek a részei lehetnek – írja az Erdon.ro.

A váradi vár nyugati részén volt a középkori Péntekhely település. Ez a korabeli Várad közepe volt, mely a vár megépítése után jött létre. Péntekhely a vár nyugati falától a Nagyvásártér, a mostani December 1. park nyugati oldaláig húzódott, onnan kezdődött Szombathely, ami már külvárosnak számított. Tavaly év vége óta a vár nyugati fala mellett, az ortodox katedrális körül ásások zajlanak, ugyanis itt mélygarázst építtet a nagyváradi önkormányzat. Mind az ortodox katedrális, mind pedig az annak két oldalán lévő nagy tömbházak a középkori városra épültek rá, és mivel ezeknek az épületeknek az alapjait nagyon mélyre ásták, ezért a középkori Várad ottani régészeti leletei örökre elvesztek.

Így a jelenlegi munkálatok helyszíne maradt talán az egyetlen, ahol a középkori Várad még kutatható régészeti szempontból. Tehát meghatározó jelentőségű az, hogy megtörténjen a hely régészeti feltárása, hiszen ha ezt a területet is beépítik alapos és szakszerű feltárás nélkül, akkor könnyen meglehet, hogy a középkori Váradot soha többé nem lehet majd kutatni, azaz felbecsülhetetlen kulturális és történelmi érték vész el.

(Fotó: Alexandru Nițescu)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. február 20. 23:00
Migránsok ők is csak korábbról. Erdély kapcsán Nyugat-európa megláthatja saját jövőjét. Mi szóltunk már száz éve is, hogy nem lesz ez így jó, aztán az urak mégis csak azt csinálták, amit fejükbe vettek valami szalonokban.
rovan
2021. február 20. 22:19
Nem tűnhet el.
flesh ripper
2021. február 20. 21:32
Nem érdemelnek az oláhok még sírnak sem 1 m2 földet sem. Átok legyen fajtájukon!
tacsi90
2021. február 20. 19:21
ugyanezt csinálja a fidesz Budapesttel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!