Joe Biden új bevándorlási törvényjavaslata

2021. február 26. 12:10

Az új törvényjavaslat elfogadásáig igazán rögös út fog vezetni.

2021. február 26. 12:10
Varga Anett

"A Biden-adminisztráció február 18-én mutatta be hivatalosan új bevándorlási törvénytervezetét. Az U.S. Citizenship Act of 2021 nevet viselő állampolgársági törvény tizenegy millió dokumentáltalan, avagy letelepedési engedéllyel nem rendelkező bevándorló számára biztosítana amerikai állampolgárságot.

A tervezet egy nyolc éves program keretében ajánlja fel ezt a lehetőséget azoknak az egyéneknek, akik nem törvényes úton érkeztek az Egyesült Államokba. Akár a DACA-program, első körben az új bevándorlási törvény is átmeneti védettséget nyújt majd a kitoloncolás ellen, illetve emellett munkavállalási engedélyt is biztosítana. Ez az átmeneti időszak egy öt éves periódust jelentene, amely után a jogosult személyek zöldkártyáért folyamodhatnak. Ezt követően, egy alapos háttérellenőrzésen kell átesniük, illetve amennyiben adófizetési kötelezettségeiket is teljesítették, akkor további három év után állampolgárságért folyamodhatnak.

Azonban fontos megemlíteni, hogy olyan bevándorló csoportok is meghatározásra kerültek, akik az ötéves periódus kivárása nélkül, azonnal zöldkártyáért folyamodhatnak. Ezekbe a csoportokba tartoznak azok, akik dokumentáció nélkül, gyermekkorukban érkeztek az Egyesült Államok területére (Dreamers, illetve a DACA jogosultak), az ideiglenesen védett státusszal rendelkező bevándorlók, illetve a mezőgazdasági munkások."

(...)

"Donald Trump 2016-os elnöki kampánya a bevándorlásellenes retorikára építkezett, amely széleskörű támogatói körre talált, és végül hozzá is segítette az elnökség elnyeréséhez. Azonban a társadalom felerősödő bevándorlásellenes álláspontja nem Donald Trumphoz köthető. Aristide R. Zolberg politika- és történelemtudományi professzor kutatásai szerint ez a jelenség egészen 1980-as évekig vezethető vissza, amikor egy jelentős demográfiai változás ment végbe az Egyesült Államokban. A bevándorlók száma hirtelen jelentősen megnőtt, amelynek egyik legnagyobb részét a Mexikóból érkezők alkották. Innentől kezdve ez a trend évről évre fennmaradt, sőt növekedett, amelyhez hozzáadódott még a példátlan mennyiségű dokumentálatlan, avagy letelepedési engedéllyel nem rendelkező bevándorlók számának növekedése. Ezt követően a Republikánus Párt egyre határozottabban lépett fel a bevándorlás, illetve az állampolgársági törtvény szigorítása kapcsán. Leo R. Chavez migráció szakértő az 1980-90-es évekre teszi azokat a republikánus törvényjavaslatokat, illetve politikai retorikát, amelyeknek a középpontjában az illegális bevándorlás gazdasági teherként jelenik meg az amerikai jóléti rendszerben. Emellett kiemelendő hogy a dokumentálatlan bevándorlók gyermekei, amennyiben az Egyesült Államok területén születnek, automatikusan amerikai állampolgárságot kapnak, amellyel különböző szociális szolgáltatások (pl. iskoláztatás) elérhetővé válik számukra, további anyagi terheket róva az államokra. Ennek kapcsán a kilencvenes évek közepén, a Republikánus Párt hivatalosan is felvette pártprogramja célkitűzései közé az állampolgársági törvény átalakítását, amely kizárja a dokumentálatlan bevándorlók gyermekeit. Társadalmi szinten ekkor kezdett jelentősen felerősödni a gazdasági bizonytalanságtól és a munkanélküliségtől való félelem, amelyet a bevándorlás, mint olcsóbb munkaerőforrás tovább növelt, kiemelkedően a gazdasági válságok időszakában.

Az 1980-as években gyökeredző bevándorlás-ellenesség, illetve a Republikánus Párt széleskörű támogatottsága arra utal, hogy az új törvényjavaslat elfogadásáig igazán rögös út fog vezetni. A National Review cikke kiemeli, hogy Joe Biden bevándorlási terve ellentétben áll az elnök által vallott mérsékelt politikai irányzattal, illetve nemzetegyesítési szándékával. Amennyiben az ellenzék valóban így látja ezt, azzal tovább csökkennek az esélyek arra, hogy a demokraták támogatást szerezzenek a Szenátusban a törvényjavaslat elfogadásához, amelyhez legalább tíz republikánus szenátort kéne meggyőzniük arról, hogy a javaslat mellett tegyék le voksukat."

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2021. március 20. 11:35
A kurva anyádat. Szakadjon bele a fejed egy migráns seggébe.
patópál
2021. március 18. 14:23
Illegális bevándorlóknak legális státuszt adni a jogállam kapitulációja. Az üzenete az, hogy nyugodtan megszegheted a törvényt, és leszarhatod az államot. Ennek még komoly ára lesz.
civis72
2021. március 18. 14:23
Látod te kis féreg...Orbán csak legálisan enged be embereket mert ez JOGÁLLAM de te ezt úgysem érted ...te faszszopó kis görény
tacsi90
2021. március 09. 22:52
kérjen tanácsot bájden a mi miniszterelnökünktől...ő elmesélné neki, hogy lehet gyorsan és csendben pár tízezer ukránt és távol-keleti migránst beengedni az országba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!