Szijjártó Péter Kijevbe látogat, de nem várható áttörés

2021. január 27. 08:05

Nem jutott végleg zsákutcába a felek közötti párbeszéd – mondta a Magyar Nemzetnek Ruszlan Bortnik kijevi politikai elemző.

2021. január 27. 08:05
null

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó kijevi elemző, Ruszlan Bortnik nem vár jelentős áttörést a magyar fél számára fontos oktatási és nyelvi kérdésekben. „Ezek megoldásához politikai kompromisszumokra van szükség, ám Volodimir Zelenszkij elnök tart a jobboldali pártok és radikális szervezetektől, akik viszont nem támogatnak semmilyen engedményt ezen a téren” – mondta. 

A szakértő szerint a találkozó elsősorban az ukrán fél érdeke, mert ezáltal demonstrálhatja a párbeszédre való képességét, hogy folytatódni tudjon az ország euroatlanti integrációja, és lehetőleg blokkolja az ezt akadályozó magyar törekvéseket. 

„Ugyan kardinális változások nem várhatók a két ország között fennálló vitás kérdések megítélésében, ám az erre való törekvés is pozitívum, mert csakis tárgyalásos úton, a párbeszéd felerősítésével lehetnek képesek előkészíteni egy olyan memorandumot, paktumot Ukrajna és Magyarország között, amit később a két ország vezetője szentesíthet” – fejtette ki az ukrán politológus a Magyar Nemzetnek.

A lapnak nyilatkozó másik elemző, Olena Djacsenko szerint Kijev egy, „az ország területén élő nemzeti közösség jogfosztásával teremt magának politikai aduászokat a szomszédjával való tárgyalások során”.  Az elemző szerint a 2014 előtti időszakban minden téren gyümölcsöző volt Ukrajna és Magyarország viszonya, ám szerinte a budapesti diplomáciával való kapcsolatok alakulását az Egyesült Államok pozíciójával mossák össze.

„Félő, hogy a Washingtonból vagy éppen Brüsszelből Budapestre zúduló kritikák mögé Kijev is beállhat, ami ellehetetleníti a kapcsolatok normalizálását. Attól is tartok, hogy Washington túl nagy ukrajnai befolyása miatt az egyébként is fagyos ukrán–orosz viszony is tovább fog éleződni” – fogalmazott Djacsenko.

Találkozó

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kollégájával, Dmitro Kulebával találkozik szerdán az ukrán fővárosban.

„Magyarország azt szeretné, ha az elmúlt időszakban lejtőre került kapcsolatrendszer romlását meg tudná állítani, és a kárpátaljai magyarság érdekében javulást tudnánk elérni.” Kijelentette, hogy nem normális az az állapot, hogy egy kárpátaljai magyar európai parlamenti képviselő nem mer hazamenni karácsonyozni, mert felkerült a Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet listájára vagy az, hogy a kárpátaljai magyarokat képviselő párt irodáját és vezetőjének otthonát feldúlják házkutatás címén. Jó lenne, ha ebben a kérdésben megnyugtató előrelépést tudnánk elérni Ukrajnával – jelentette ki a miniszter.

Fenyegetés

A látogatás előestéjén, kedden, „ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott fenyegető levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ.

„Mi, ukrajnai hazafiak közöljük veletek, hogy amennyiben külügyminiszteretek, Szijjártó Péter Ukrajnába utazik, cselekedni fogunk. Elfáradtunk azt szemlélni, ahogyan Magyarország megpróbálja elvenni a területünket. Cselekedni fogunk. Szélsőségesen keményen. Ha a miniszteretek Ukrajnába jön, nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni” – áll a levélben. A kijevi nagykövetség az MTI-nek megerősítette, hogy az ügyben feljelentést tett.

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2021. január 27. 14:13
"Félő, hogy a Washingtonból vagy éppen Brüsszelből Budapestre zúduló kritikák mögé Kijev is beállhat, ami ellehetetleníti a kapcsolatok normalizálását. Attól is tartok, hogy Washington túl nagy ukrajnai befolyása miatt az egyébként is fagyos ukrán–orosz viszony is tovább fog éleződni" – fogalmazott Djacsenko. ------ Ettől tartok én is.
1Szkeptikus
2021. január 27. 11:46
Ukrán hazafiak? Na ebből inkább iskolapéldát lehetne csinálni hogy mi a különbség, hol a határ az egészséges hazafiasság, és a sovinizmussall vegyes, idétlen nacionalizmus között. Sajnálom hogy ennyire téves útra jutott az ukránok egy része, azt hiszem rosszul befolyásolják őket, és még nincs egy tisztán látó vezetőjük.
Szerintem
2021. január 27. 10:23
Rajna és Ukrajna, micsoda különbség. Habár... ma már...
airmax
2021. január 27. 10:18
Amúgy a Krím, és a kelet-ukrajnai területek mindíg is stratégiai orsz területek voltak .. (különösen a Krim... Rengeteg háborút vívtak érte pl a törökökkel, és olyan kritikusan fontos kikötő mind Ogyessza, olyan, hohy soha nem fognak lemondani róla...) Az, hogy névleg ukrajnának adták, csak azért volt, hogy a nyugati határ részt (U krajina) magukhoz láncolják... Fel sem merült, hogy ott NATO ország lehetséges az életben... Ezt amúgy Gorbacsovval le is papírozták, a német egyesítéskor... De hát kit érdekel az már az 5 milliárd dolláros Majdan produdukció (szinmű) sikeresen sorosék kezébe adta ukrajnát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!