Az ausztrálok fizetésre köteleznék a Google-t az új médiatörvényben

2021. január 22. 09:07

Az óriáscég az országból való „kivonulással” fenyegetőzik.

2021. január 22. 09:07

A Google azzal fenyeget, hogy kivonul Ausztráliából, ha életbe lép az új médiatörvény – írta meg a 444. „Ha ebben a formában fogadják el a törvényt, nem lesz más választásunk, mint elérhetetlenné tenni a Google keresőt Ausztráliában” – mondta Mel Silva, a techcég ausztráliai igazgatója a szenátus pénteki ülésén.

A 444 megírta: arról a javaslatról van szó, amelynek célja, hogy a sajtótermékek ismét több hirdetési bevételből részesülhessenek. Az online újságok legfontosabb megélhetési forrását jelentő hirdetési piacot ugyanis leuralta a Facebook és a Google, nehéz helyzetbe hozva a kiadókat. A tervek szerint ezek a cégek kötelesek lennének fizetni az ausztrál híroldalaknak – írják.

A portál hozzátette: Scott Morrison miniszterelnök azt mondta, nem engednek a fenyegetésnek, és a kormány továbbra is elkötelezett, hogy még ebben az évben elfogadják a törvényt. A BBC szerint egyes képviselők zsarolásnak nevezték a Google ultimátumát. A 444 hangsúlyozta: a törvény támogatói szerint a cégek kötelesek igazságos mértékben visszaadni valamennyit a bevételeikből, amire az újságok által előállított tartalommal tudnak szert tenni. A médiapiac megroppanása a demokráciának sem tesz jót. Mel Silva szerint az ötlet szembemegy az információk szabad áramlásának elvével és azzal, „ahogy az internet működik”.

A kormány hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozta a tervezetet, és szeptemberben a Facebook is hasonlóan reagált – írta meg a 444.

(444, BBC)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2021. január 22. 19:57
a saját tartalmat nem igazán produkáló platformszolgáltatók pusztán azért tudják leuralni a hirdetési piacot, mert mindenkinél jobban képesek hirdetést targetálni, de ettől még igaz, h se a google-nek "nem lenne" miben keresnie, se a féjszbúknak nem lenne mire lájkot nyomattatnia, ha ezeket a külsős tartalmakat vkik nem állítanák elő helyettük. ..és ez még úgy is igaz, ha pistike új sérójára nyomja a lájkot jucus, hisz ezt sem márk fotózta, a zuckerberg. szval, az hosszú távon nem fog menni, h elviszitek a hirdetési piac 70+ %-át, ami után még adót sem fizettek, ráadásul úgy tálaljátok a keresési listákat és a függetlentényellenőrzött hsz-eket, ahogy eszetekbe jut. ez a vad nyugat ki lesz hamarosan TT-csázva, legalábbis naon remélem, h a lengyel-ausztrál modellből sikerül majd megalkossunk vmi sajátságosan magyar techoligarchia-csökkentést. má' alig várom..
ujujuj
2021. január 22. 15:05
Üres blöff. Sem a google, sem a face nem fog egy ekkora piacot durcizásból átengedni a konkurenciának. Ha mégis így tesznek, akkor az ausztrál kormány eléri a célját, hogy egészségesebb viszonyok uralkodnak majd a médiapiacon, és amikor egy év múlva majd a világ államainak egy nem elhanyagolható része napirendre vesz egy hasonló törvényt, a részvényesek is elkezdenek morogni majd, és akkor a google szarban lesz. Szóval hajrá ausztrálok.
Robur
2021. január 22. 11:01
Megkerülni, oszt kész.
nemecsekerno_007
2021. január 22. 10:42
7-es cikkelyt nekik!!!!! Mocskos fasiszta aussie-k :)))))))))))))))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!