Saját felelősségre folytatja a Székely Nemzeti Tanács az aláírásgyűjtést

2020. november 27. 12:00

Izsák Balázs bízik abban, hogy létrejön a nemzeti régiók szövetsége.

2020. november 27. 12:00
null

Bár nem kaptak még egyértelmű választ a határidő meghosszabbításáról, a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés illetékesei saját felelősségre folytatják az aláírásgyűjtést – írja a Krónika Online. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta: a járványellenes intézkedések továbbra is ellehetetlenítik az aláírásgyűjtést, ezért újabb halasztást kértek az Európai Bizottságtól, erre azonban még nem kaptak egyértelmű és világos választ. A nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtés újabb, hat hónappal meghosszabbított határideje november 7-én járt le.

Eddig ugyan több mint egymillió aláírás gyűlt össze, és az eddigi három mellett további két tagállamban, Litvániában és Horvátországban sikerült elérni a küszöbértéket, de még mindig nincs meg a szükséges hét tagállam ahhoz, hogy a nemzeti régiók ügye az európai döntéshozó szervek asztalára kerüljön.

Izsák közölte, Vera Jourová, az EB alelnöke arról tájékoztatta őket, hogy saját felelősségre folytathatják a gyűjtést, de nem biztos, hogy a november 7. után gyűjtött aláírásokat elismerik.

Az SZNT elnöke elmondta: valamennyi polgári kezdeményezés, amelynek az aláírásgyűjtési határidejét a koronavírus-járvány miatt meghosszabbították, a hosszabbított határidő lejárta után is folyamatban lévőként szerepel az EB honlapján.

Arra a kérdésre, hogy a májusi határidő lejártakor miért állították le, a novemberi meghosszabbított határidő lejárta után pedig miért folytatják az aláírásgyűjtést, Izsák Balázs kijelentette: „most van egy jogalap a határidő kitolására, ami akkor még nem volt meg”. Az SZNT elnöke kegyelmi időnek nevezte a hosszabbítást abból a szempontból, hogy a szervezet másodlagos célnak tekintette egy kapcsolatrendszer kiépítését az aláírásgyűjtés során. „Olyan embereket ismertünk meg, akikkel tudunk tárgyalni arról, mit jelent, hogy Európa történelmi régiói összefogjanak és az érdekeiket együtt jelenítsék meg az EU-ban. Emellett fontos volt az is, hogy a három ország mellé oda tudtunk még tenni kettőt, Horvátországot és Litvániát” – közölte Izsák.

Ismertetése szerint a svédországi támogatók száma elérte a kötelező küszöb 75 százalékát, Spanyolországban is 62 százalékon van, ezért bízik benne, hogy sikeresen lezárul a folyamat, és kezdeményezhetnek egy uniós jogszabályt, amelynek nyomán létrejön a nemzeti régiók szövetsége.

Címlapfotón: székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezés Sepsiszentgyörgyön. Illusztráció. Fotó: MTI/Kátai Edit

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tuttle005
2020. november 27. 16:02
Szánalmas, komolytalan. Így semmi értelme az egésznek, hogy addig hosszabbítgatják a határidőket, amíg össze nem gyűlik. Óvodában szokták így játszani a társasjátékokat. (addig dobnak ímg hatos nem lesz :)).
Fila2020
2020. november 27. 14:05
A székely autonómia egyik, de nem elegendő feltétele, hogy a román parlamentben erős magyar képviselet legyen, ezért a székelyek éljenek szavazati jogukkal.
Vainamoinen
2020. november 27. 14:01
Szégyen, hogy Ausztriában nincs meg a hétezer valamennyi magyar aláírás. Mit csinálnak ott a magyar szervezetek?
Sulammit
2020. november 27. 13:01
Helyes! Nem feladni, nem abbahagyni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!