Hol húzódik a vallás- és a szólásszabadság határa Franciaországban? – MANDINER PODCAST

2020. szeptember 04. 17:42

Újraközölte az egykor hatalmas felháborodást, később pedig terrorakciókat kiváltó Mohamed-karikatúráit a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap. Macron elnök szerint minden franciának joga van az istenkáromláshoz. Más franciák viszont attól tattanak, hogy ez felesleges olaj a tűzre. Vendégünk: Fejérdy Gergely Franciaország-szakértő.

2020. szeptember 04. 17:42
null

Újraközölte az egykor hatalmas felháborodást, később pedig terrorakciókat kiváltó Mohamed-karikatúráit a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap. A lap szerkesztősége a véleménynyilvánítás szabadságának sérthetetlenségét akarja így demonstrálni, de az érzékenységek másik oldala is ismert: a francia muszlimokat a próféta ábrázolása (ráadásul gúnyos ábrázolása) vallási felfogásukban sérti.

Bátorság-e így kiállni a szekuláris francia állam alapeszményei mellett? Vagy a szabadságeszmények radikális értelmezése fölösleges vallási, társadalmi konfliktusokat gerjeszt?

Vendégünk: Fejérdy Gergely Franciaország-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Címlapképen: Emberek ezrei vonulnak „Én vagyok Charlie” feliratú plakátokkal a nyugat-franciaországi Nantes-ban 2015. december 10-én, a három nappal korábban elkövetett franciaországi terrortámadások 17 halálos áldozatára emlékezve. Fotó: MTI/EPA/Eddy Lemaistre

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2020. szeptember 05. 15:51
A francia a legártalmasabb fertőzés, a pestisnél is durvább. Miden nagy világmegváltó faszságuk után világégés, milliók halála következett.
LAW AND ORDER
2020. szeptember 05. 08:19
Azért nyer teret az iszlám a kereszténységgel szemben, mert a muszlimok hajlandók fegyvert ragadni a hitükért, van bennük erő és ravaszság megtorolni az értékrendjüket, közösségüket érő sérelmeket. A keresztények meg - még? - csak tűrnek bambán. Hol vannak Krisztus katonái?
Benedek Zsolt
2020. szeptember 05. 08:01
Hol húzódik a szólásszabadság határa Pakisztánban? https://news.yahoo.com/thousands-protest-pakistan-over-reprinting-172150915.html https://www.hetek.hu/hatter/199808/fenyegetes_es_elrettentes
Berecskereki
2020. szeptember 04. 20:05
,,Macron elnök szerint minden franciának joga van az istenkáromláshoz.,, 1. Mohamed nem Isten, hanem Isten prófétája, élő személy volt, aki elhunyt. 2. Amit a Charlie Hebdo szennylap tett az nem bírálat, hanem gúnyolás, becsmérlés, megalázás. 3. Ez a cselekedet másként gondolkodó, a hitben élő személyek folyamatos inzultálása. 4. Szerintem az inzultálás, molesztálás egyrészt sérti a közerkölcsöt, másrészt bűncselekmény kategória közé tartozik. 5. Végezetül sérül a vallási közösségek szabadságjoga. Mindebből számomra az is következik, hogy a francia liberalizmus valóságban nem liberalizmus, hanem egy burkolt diktatúra. Márpedig ahol diktatúra van, ott nincs demokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!