Az EU 400 millió adag védőoltás beszerzéséről kötött megállapodást

2020. augusztus 14. 13:19

Az AstraZeneca oltóanyag-fejlesztési projektje a háromfázisú tesztelési folyamat második szakaszába lépett.

2020. augusztus 14. 13:19

Az Európai Unió (EU) megállapodást kötött az AstraZeneca nevű brit gyógyszeripari csoporttal 400 millió adag, koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről – közölte az Európai Bizottság pénteken.

A tájékoztatás szerint a koronavírus elleni védőoltás beszerzésére kötött első, előzetes uniós megállapodás 300 millió adag vakcina beszerzésére szól, olyan záradékkal, amely lehetővé teszi az uniós tagállamok számára további, legalább 100 millió adag védőoltás vásárlását.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy az EU még július végén 300 millió adag, tesztelési fázisban lévő, koronavírus elleni vakcinát kötött le a Sanofi francia gyógyszergyártónál a tagállamok részére. Emellett előremutató tárgyalások folynak a Johnson & Johnson amerikai vállalatcsoporttal további 200 millió adag vakcina beszerzéséről. Bizottsági közlemény szerint az AstraZeneca oltóanyag-fejlesztési projektje a háromfázisú tesztelési folyamat második szakaszába lépett, miután az első vizsgálati szakasz pozitív eredménnyel zárult.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. augusztus 15. 20:32
Ez még rosszabb, mint a járvány kitörésekor tanúsított bénultság. Még nem létező oltóanyagot kötnek le, ahelyett, hogy hagynák, hogy minden állam maga oldja meg a beszerzését, ahogy eddig is tették.
lightning protection
2020. augusztus 14. 18:49
Ha 400 milliót előre kvázi eladtak vajon eredménytelen lesz tesztje? Kizárt. Túl nagy anyagi bukta lenne. Sajnos a vakcina csak a pénzről szól akár orosz, angol, amerikai, kínai...
patkánynak sem nevezhető férgek
2020. augusztus 14. 17:26
Amúgy bírom az itteni törzsgárdát: ha a ruszkik gyártanak vakcinát kb 50 like, 5 dislike. Ha az EU, akkor az arány fordított. Ennyire szopni kell a ruszkikat? D
Wadalma
2020. augusztus 14. 15:19
Ki kell várni hatásos e az orosz és onnan is lehet majd venni. Indiaiak is gyártják ezerrel az angol vakcinát , és azonnal dobják piacra ahogy meglesznek az eredmények. Nem kell Brüsszelre várni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!