A svédek kitoloncolták az egyik dán szélsőjobboldali párt vezetőjét

2020. augusztus 29. 07:09

Muszlimellenes tüntetést akart szervezni Malmöben.

2020. augusztus 29. 07:09

A svéd hatóságok kitoloncolták az egyik dán szélsőjobboldali párt vezetőjét, aki muszlimellenes tüntetést akart szervezni Malmöben – jelentették pénteken helyi rendőrségi források. Calle Persson, a malmöi rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: alapos volt a gyanú, hogy Rasmus Paludan, a Stram Kurs (Kemény Vonal) elnevezésű dániai szélsőjobboldali párt vezetője törvényellenes cselekményre készül a városban, ahová azzal a céllal kívánt utazni, hogy iszlámellenes tüntetést szervezzen és koránt égessen. A szóvivő szerint Paludan előzetesen engedélyért folyamodott a svéd hatóságokhoz, ez utóbbiak azonban nem engedélyezték sem a tüntetést, sem azt, hogy a szélsőséges nézeteket valló politikus eljusson a helyszínre. Azzal indokolták az elutasítást, hogy nem tudják szavatolni sem a járókelők, sem a tüntetők, sem az esetleges ellentüntetők biztonságát. A rendőrségi szóvivő úgy fogalmazott, hogy Paludan várható magatartása „veszélyezteti a társadalom alapvető érdekeit”.

A dán férfi figyelmen kívül hagyta a tiltást, majdnem el is jutott Malmöbe, de a közeli Lernackenben őrizetbe vették és kitoloncolták, majd két évre eltiltották a belépéstől Svédországba. Ettől függetlenül a nap folyamán a Paludannal szimpatizálók mégis összesereglettek a városban, tüntetésük során három embert őrizetbe vettek faji gyűlöletkeltés gyanújával.

Rasmus Paludan nem először szervezkedett a migránsok ellen. Tavaly áprilisban a dán fővárosban a bevándorlásellenes párt hívei felvonulást tartottak, de ellentüntetések is szerveződtek, majd összecsapás tört ki a csoportok között. Később a verekedők ellen fellépő rendőröket is támadások érték.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uppsala
2020. augusztus 29. 14:41
Paludant ki tudták utasítani két évre, de a szélsőséges imámokat, akiket a biztonsági szolgálat is az ország biztonságára veszélyesnek tart, valahogy nem sikerült kitoloncolni.
Uppsala
2020. augusztus 29. 12:39
Kiegészíteném: Paludant nem engedték be ugyan, de a haverjai csak bejutottak és tegnap délután egy Koránnal fociztak, majd elégedték az. Ezt Malmö egyik gettójában tették. Zavargások törtek ki, amelyek egész éjszaka folytatódtak.
olajfa1
2020. augusztus 29. 11:40
Lassan Kim Dzsong-Un is Svédországba fog menni a szocializmus továbbfejlesztése céljából...
Thorin
2020. augusztus 29. 10:54
Mindig azok uralkodnak egy országban, akiket nem lehet támadni. Egykor a királyok és a vallás (keresztény) állt ezen a ponton, később gazdagok, majd a zsidók, most pedig a buzik és a vallás (iszlám) kezd hatalumra jutni a nyugati országokban ekként. Addig tudjuk, hogy nálunk szabad a sajtó és nincs diktatúra, amíg minden nap lehet a sajtóban szabadon írni a sajtó cenzúrájáról és lehet nap-nap után diktatúra ellenes tüntetést szervezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!