Betegeken végezhettek gyógyszerkísérleteket Romániában, eltüntették a bizonyítékokat

2020. július 23. 18:05

Az állampolgári jogok biztosa értesítette a főügyészséget az esetről.

2020. július 23. 18:05

Tavaly szeptemberben egy kórházigazgató nyilatkozata nyomán derült ki, hogy krónikus elmebetegségben szenvedő pácienseken végezhettek gyógyszerkísérleteket a brassói elmegyógyintézetben – írja a Főtér. Az állampolgári jogok biztosa azóta vizsgálja az esetet, és arra a következtetésre jutott, hogy a brassói neurológiai és pszichiátriai kórház szászvolkányi kirendeltségében

2005-2012 között mintegy 20-30 beteget vontak be a gyógyszerkísérletekbe, a beleegyezésük nélkül.

Ezt korábban a tavaly áprilisban kinevezett Nicuşor Bîgiu kórházigazgató által felállított bizottság is megállapította. A bizottság úgy próbált érdemi információkat szerezni a kutatás vezetőjétől, hogy az illető nem volt hajlandó átadni a kísérletben részt vevő betegek listáját és a hozzájárulásukat tanúsító iratokat. Az orvosi papírokat az ombudsman is elkérte, azok azonban titokzatos módon eltűntek a kórház archívumából. Tény, hogy a kórház soha nem rendelkezett engedélyekkel a betegeken végzett klinikai kutatásokra.

Az ombudsmani hivatal értesítette a főügyészt arról, hogy az intézményben illegálisan végeztek klinikai teszteket krónikus betegeken, ugyanakkor eltűnt a kutatás összes irata. Mindössze egyetlen feljegyzés maradt meg az egyik páciensről, de az ő beleegyezése is elveszett.

A kórházigazgató információi szerint a skizofrénia kezelésére alkalmas gyógyszert tesztelték a betegeken.

(Főtér)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. július 24. 14:21
Ezért kapott Iohannis Nagy Károly díjat?
palicsi
2020. július 24. 07:46
A bezzegrománia!
silenceCZ
2020. július 23. 20:09
tetszik nem tetszik, még mindig gyarmat vagyunk Európa keleti felén. Próbálta volna ezt eljátszani valamelyik farmamulti Németországban vagy Svájcban...az eszükbe sem jutna, de a gyarmaton mindent lehet.
civis72
2020. július 23. 19:02
Romulánia a CIA játszótere
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!