Van, amikor a kézfertőtlenítő sem segít a koronavírus ellen

2020. március 30. 09:12

Egy amerikai kórus tagjai valószínűleg a levegőben úszó vírustól lettek betegek.

2020. március 30. 09:12

A Washington állambeli Skagit megye Skagit-völgyi kórusának tagjai március elején az egyre romló koronavírus-helyzet ellenére úgy döntöttek, hogy mivel a megyéből egyetlenegy megbetegedést sem jelentettek, ezért megtartják az esedékes próbát; ez azonban később végzetes következményekkel járt a kórus tagjaira nézve – olvasható a LA Times vasárnapi cikkében.

Mint írják, Adam Burdick, a kórus vezetője március hatodikán egy e-mailt küldött a 121 tagnak, hogy a virális járványhelyzet, valamint a koronavírus okozta kockázatok ellenére megtartják a Mount Vernon Presbiteriánus Templomban esedékes próbájukat. A felhívásnak a tagok közel fele tett eleget, mivel 61-en jelentek meg Burdickkel együtt a helyszínen.

Azt nem lehet írni, hogy nem tettek meg semmiféle óvintézkedést a szervezők: kézfertőtlenítő elegendő mennyiség volt, és a kézfogást, valamint a szoros kontaktot is kerülték egymással a tagok. Azonban így is tragikus kimenetele lett a próbának: három héttel a rendezvény után ugyanis 45 tagnál diagnosztizálták a COVID-19 fertőzést, közülük ketten elhunytak, hárman kórházba kerültek.

Mivel nem voltak testi kontaktok, ezért a hatóságok most arra gyanakodnak, hogy a SARS-COV-19 a levegőben terjedve okozott fertőzést – olvasható a LA Times cikkébenm, amelyben megjegyzik: ugyan egymásnak ellentmondó vélemények vannak a vírus levegőben való terjedéséről, egy kutató szerint az mindenképpen hozzájárulhatott a fertőzéshez, hogy az egyik koronavírus-pozitív tag erősebb hangja miatt jobban „szétszórta” a vírust a próbateremben.

(Mandiner)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2020. március 30. 10:07
A laposan elengedett fing is terjeszti. Kitenyésztettél Petri-csészében.
exfahrenheit
2020. március 30. 09:55
Patikában is jobb nem beszélni, hanem papírra felírt gyógyszert kérni.
Hesperia
2020. március 30. 09:51
De miért kell ennyire leromlott nyelvi színvonalon írni magyarul?! Nem "testi kontaktok" nem voltak, hanem testi KONTAKTUS - vagy még inkább: érintkezés. Továbbá: nem kell mondatonként oda tolni azt a jelzőt, hogy "tragikus". A történet elgondolkodtató, a hozzátartozóknak aggasztó, a két elhunyt néni-bácsi esetében nagyon szomorú... A tragédiát hagyjuk ennél megrázóbb ügyekre.
Rugo
2020. március 30. 09:31
"március elején az egyre romló koronavírus-helyzet ellenére úgy döntöttek, hogy mivel a megyéből egyetlenegy megbetegedést sem jelentettek, ezért megtartják az esedékes próbát" --- Na ez az, amit Magyarországon nem tehettek volna meg (121 embert hívtak meg!). Most kell igazán értékeltünk hazánk védekező lépéseit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!