Változtattak a Toryk az elnökválasztás szabályain

2019. június 05. 08:15

Egy héttel az első forduló előtt módosítottak az ajánló személyek szükséges számán, valamint azon is, hogy az első és második fordulóban százalékos küszöböt is meg kell ugraniuk az indulóknak.

2019. június 05. 08:15

Módosították kedden a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási szabályait. Az azonnali hatályú változtatás célja az, hogy minél hamarabb munkába állhasson a párt éléről pénteken távozó Theresa May miniszterelnök utódja. May a múlt hónap végén jelentette be, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, a londoni alsóházban háromszor is elutasított megállapodás elfogadtatásának kudarca miatt június 7-én távozik a Konzervatív Párt vezetői tisztségéből. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

Az utódválasztási folyamat első szakaszában az alsóházi konzervatív frakció többfordulós szavazássorozattal két lehetséges jelöltre szűkíti le az indulók listáját, egy-egy jelöltet kiejtve minden egyes fordulóban. Ha az utolsó forduló után versenyben maradt két jelölt egyike sem lép vissza, a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg közülük postai szavazással a párt új vezetőjét, aki egyben Nagy-Britannia következő miniszterelnöke is lesz.

Több ajánló személy kell

A Konzervatív Párt szabálykönyvének eddigi előírása szerint a vezetői tisztségre jelentkezőket az alsóházi tory frakció két másik tagjának is támogatnia kellett. A kedden végrehajtott módosítás után az utódválasztási versengésben induló jelöltek mindegyikének immár nyolc képviselőtárs támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy jelentkezését a konzervatív frakció legbefolyásosabb szakpolitikai irányadó és végrehajtó testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottság elfogadja.

A bizottság, amely onnan kapta nevét, hogy az alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba, informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat tesz a kormányzati – ellenzéki időszakokban árnyékkormányzati – tisztséget viselő konzervatív képviselőknek. E frakciótestület hatáskörébe tartozik a Konzervatív Párt vezetőváltási folyamatának irányítása is, és a kedden elhatározott módosítást is ez a képviselőcsoport kezdeményezte.

Mostantól nem elég a kieséshez a legkevesebb szavazat

Új szabály az is, hogy az első és a második fordulóban immár nem elégséges a versenyben maradáshoz az, hogy az adott jelölt ne a legkevesebb voksot kapja: az első szavazási körben a továbblépéshez meg kell szerezni a 313 fős konzervatív frakció szavazatainak legalább az öt százalékát, a második fordulóban ez a bennmaradási küszöb 10 százalékra emelkedik. Ha az első két fordulóban mindegyik induló átlépi a minimálisan megkövetelt szavazatarányt, akkor lép életbe ismét az az eredeti szabály, hogy a legkevesebb frakcióvoksot szerző jelölt esik ki a versenyből.

A nevezési határidő jövő hétfő. Az első szavazási fordulót jövő csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják meg a jelenlegi menetrend alapján. A versenyben maradó utolsó két jelölt június 22-én kezdheti meg kampányát a párttagság körében. Az utódjelöltek mezőnye jelenleg 11 fős. Eredetileg 13-án jelezték, hogy indulnak a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, de kedden két jelölt, James Cleverly Brexit-ügyi államtitkár és Kit Malthouse, az önkormányzatokért felelős tárca államtitkára visszalépett.

A legismertebb indulók között van Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – akit a fogadóirodák jelenleg a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak –, Sajid Javid belügyminiszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2019. június 07. 21:58
Osztan ragadjanak am azok a boritekok!
aleb19
2019. június 05. 08:56
konzervatív frakció legbefolyásosabb szakpolitikai irányadó és végrehajtó testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottság elfogadja. A bizottság, amely onnan kapta nevét, hogy az alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba, informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat tesz a kormányzati ------------------------------------------------------------------------------------- angolhulyek-hulyeangolok a tory-kat egy informalis bagazs iranyitja evtizedek ota
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!