Sajid Javid is bejelentkezett May helyére

2019. május 27. 18:19

A legesélyesebb jelölt továbbra is Boris Johnson volt brit külügyminiszter.

2019. május 27. 18:19

A brit belügyminiszter közölte hétfőn, hogy jelölteti magát a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségére és így a miniszterelnöki posztra. Javid a kilencedik hivatalos utódjelölt azóta, hogy Theresa May miniszterelnök pénteken bejelentette lemondását. A 49 éves Javid, aki tavaly április óta áll a belügyi tárca élén, hétfői Twitter-bejegyzésében „elsődleges és legfontosabb” feladatának a Brexit-folyamat végigvitelét nevezte. 

Hozzátette: a Konzervatív Párt által a brit európai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség is egyértelművé tette, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás döntését teljesíteni kell, mert csak így lehet biztosítani a brit demokráciába vetett bizalom újjáéledését.

Jön még a tizedik is?

Rajta kívül jelezte indulási szándékát Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – akit a fogadóirodák jelenleg a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak –, valamint Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Esther McVey volt munkaügyi miniszter, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője.

Bizonyosra vehető, hogy indul Sir Graham Brady, az alsóházi tory frakció legbefolyásosabb szakpolitikai irányadó és végrehajtó testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottság volt elnöke is, aki Theresa May pénteki bejelentése után lemondott a bizottság vezetői posztjáról. Brady kulcsszerepet játszott May távozási menetrendjének kialakításában. A rendkívül befolyásos konzervatív politikus többször is tárgyalt az elmúlt hetekben a kormányfővel, legutóbb közvetlenül azelőtt, hogy Theresa May pénteken bejelentette távozásának időpontját.

Csak egy maradhat

A június 10-én kezdődő utódválasztási folyamat első szakaszában az alsóházi konzervatív frakció többfordulós szavazássorozattal két lehetséges jelöltre szűkíti az indulók listáját, egy-egy jelöltet kiejtve minden egyes fordulóban. May június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

Lemondását bejelentő pénteki nyilatkozatában Theresa May döntése egyik fő indokaként azt mondta: a háromszori parlamenti kudarc után egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a rendezett kilépést célzó erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AKissLaci
2019. május 28. 17:07
Há' nem is tudom. Én ezen nőttem fel: https://www.youtube.com/watch?v=HlbE9jtM1pk Most valami Khan a polgármester (kalifa?) Londonban, most meg itt van ez a Sajid faszom. Jó, jó, a fotó szerint skinhead, de nekem azért vannak fenntartásaim. Biztos ugyanarról az országról beszélünk?
ato boldizsár
2019. május 27. 22:18
Felkészül Sandokan
orion
2019. május 27. 20:59
Muszlim is vagy csak simán paki?
Akitlosz
2019. május 27. 20:58
Nem brit ő hanem pakisztáni. Már az nemzetbiztonsági kockázatot jelent az országra nézve, hogy egy ilyen emberre bízták a belügyminiszterséget. Ő dönt arról, hogy ki lehet brit állampolgár és ki nem. Miniszterelnökként még veszélyesebb lehet. Bár annak az országnak lassan már minden mindegy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!