Óva inti társait az Európába való migrációtól egy Spanyolországban élő migráns

2018. június 07. 09:17

Ousmann Umar diplomát szerzett és beilleszkedett, de szerinte ez csak az ide érkezők 0,01 százalékának adatik meg.

2018. június 07. 09:17

Ousmann Umar az Európába érkező migránsok példaképe is lehetne – a ghánai férfi Afrikából érkezve sikeres életet kezdett Spanyolországban, és nemrég fejezte be egyetemi mesterképzését, mégis azt az üzenetet küldi a többi migránsnak, „ne tegyék”, amit ő. A The Local ES riportja.

A férfi öt év alatt, rendkívül kockázatos módon jutott be az Európai Unióba, ahol új életet kezdett. Innen azonban már óva int bárkit attól, hogy a veszélyes vállalkozásba belevágjon: „Az írástudatlanságtól eljutottam az egyetemi mesterképzésig, olyan ez, mintha megnyertem volna a lottót” – magyarozza Umar Barcelonában – „de ma már nem csinálnám meg újra, túl nehéz feladat”. 

Ezt Umar már a Földközi-tengeren átvezető, számos migráns halálát követelő hajóútról mondja: „Én vagyok a 0,01 százalék. Sokan már útközben meghalnak, és csak az ide érkezők egy százaléka tud alkalmazkodni az európai életvitelhez”. A bevándorló tisztában van felelősségével: már civil szervezetet is alapított, mely a ghánai oktatást próbálja fellendíteni, ahogyan nemrégiben közös projektet indított a Proactiva Open Arms nevű szervezettel, mely arra biztatja a potenciális migránsokat, ne vágjanak bele a veszélyes vállalkozásba és maradjanak otthon.

A csoport azt mondja, az elmúlt három évben közel 60 000 migránst mentett meg a Földközi-tengeren. De Umar nemcsak erre hívja fel a figyelmet: szerinte a Szaharán való átkelés is a legnagyobb megpróbáltatás, ahogyan a Líbiában és Algériában történt bánásmód, és legjobb barátjának halála is megdöbbentette Európába vezető útján. „Mindig hordozni fogom ezt a terhet. Épp ezért senkinek nem kívánom, hogy végigmenjen azon, amin én” – vallott a Spanyolországban élő bevándorló.

Umar elmondta, már 13 évesen elhatározta, Európába szeretne menni, ugyanakkor az álom gyorsan szertefoszlott, mikor 45 társával együtt az embercsempészek faképnél hagyták a Szahara közepén. Líbiába érkezve már csak hatan élte túl az ivóvíz hiányában. Pár évet Líbiában dolgozott, majd Mauritániába ment, ahol egy csónakkal elindult az „ígéret földje” felé – az úton elvesztette legjobb barátját, akinek a csónakja elsüllyedt az hajózás során.

Spanyolországba jutva Umar megtanult spanyolul és katalánul, elvégezte a középiskolát, majd egy barcelonai egyetemen mesterképzésen is diplomát szerzett.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2018. június 08. 12:43
Spanyolban analfabétán, nyelvtudás,nélkül öt év alatt diplomát lehet szerezni???Itthon ehhez legalább nyolc év kell.Itt valami nagyon sántít, vagy ha így van akkor engedjetek oda !!
Levente
2018. június 08. 04:00
Azért ezt a palit járatni kéne Brüsszelbe, Berlinbe meg a többi migráns simogató helyre, hogy szembesüljenek a ˝jótét˝ lelkek azzal, hogy hány ember halálát okozzák mire néhány Európába jut. A haláluk okozói pedig egyértelműen ők!
Akitlosz
2018. június 07. 13:37
Hiteltelen. Az afrikaiak okosabbak, mint ez a "diplomás". Az afrikaiak tudják, hogy Európa semmiképpen nem tud rosszabb lenni Afrikánál. És jól tudják. Ez a fickó is jobban él Spanyolországban, mint Ghánában. És ugyan nem a diplomája miatt, amije Ghánában nem is lett volna, de valószínűleg még hajléktalanként is jobban élne Spanyolországban, mint Ghánában. S persze esze ágában sincsen visszamenni. Azért beszél így, mert tart a növekvő konkurenciától. Minél több afrikai érkezik még Európába, annál rosszabb lesz a már itt lévő afrikaiaknak is.
péterx
2018. június 07. 13:29
Mint a királyfia mesében , aki egyedül állta ki a próbát , s elnyerte a királykisasszony kezét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!