Bocsánatot kell kérnie Tudosénak az akasztós kijelentés miatt

2018. február 01. 09:41

A fenyegetőző román exminiszterelnök azért nem kapott túl nagy büntetést.

2018. február 01. 09:41

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Mihai Tudose volt román kormányfőt – írja a 888.hu a Marosvásárhelyi Rádió közlésére hivatkozva.

A szociáldemokrata exminiszterelnök nemrég egy tévéműsorban áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat: akkor Tudose úgy fogalmazott: „ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet...”

A Diszkriminációellenes Tanács elnöke arra is felhívta a kedden a testület előtt bejelentkező Tudose figyelmét, hogy egy közméltóságnak nagyon oda kell figyelnie, hogyan fejezi ki magát, miniszterelnökként pedig nem teheti meg, hogy lekezelően beszéljen egy kisebbségről. Tudose a meghallgatáson azzal érvelt, hogy kijelentésével azonban csak a törvények betartásának szükségességére utalt. Ennek ellenére a két hete leváltott kormányfőnek nyilvánosan is bocsánatot kell kérnie, Tudose pedig megígérte, ennek a következő napokban eleget is tesz.

Tudose magyarellenes kijelentését az azóta kormányfővé kinevezett Viorica Dăncilă is bírálta, de Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokraták pártelnöke is elhatárolódott tőle. A többi román párt nem foglalt állást a kérdésben.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2018. február 01. 10:33
És ha megteszi, ki hiszi el, hogy őszintén is gondolja. Meg amúgy is, mit ér egy román szava? Hangember(szabású). Nem kell vele foglalkozni.
packó_
2018. február 01. 10:23
Majd én bocsánatot kérek! Ez egy regáti barom, már bocsánatot kérek!
Maddox
2018. február 01. 10:21
Nem értem. Parászka Boróka a HVG-ben megírta, hogy hát de nem is azt mondta, meg nem is azt jelenti. Ez csak valami jobbos propaganda. Érthetetlen.
rojtos
2018. február 01. 09:58
Nem kellene őt bántani. Elég ha csak ránéz az ember. Egy életre szóló büntetés ahogyan kinéz. Amiről személyesen nem tehet, de a modoráról, műveltségéről igen. Műveltséget írtam? Nagyon elkalandozhattak a gondolataim....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!