Ideológiai konfliktus dúl a szlovák kormánykoalícióban

2017. augusztus 21. 10:42

Alapvető ideológiai konfliktus van a szlovák kormánykoalíción belül – állítja Jaroslav Paška, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, aki szerint felháborító, hogy Mária Patakyová ombudsman beszédet mondott a Pride-on.

2017. augusztus 21. 10:42

Nem csitul a feszültség Szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártjában, a Szlovák Nemzeti Pártban (SNS), amiért Mária Patakyová ombudsman a hétvégén beszédet mondott a Pride-on – írja az Új Szó.

A párt alelnöke Jaroslav Paška szerint Patakyová tovább mélyítette a koalíción belüli konfliktust azzal, hogy a hétvégén részt vett az LMBTQI-felvonuláson. Paška a napokban többször felemelte hangját az emberjogi biztos lépései ellen. Először azt követelte, hogy az ombudsmantól vegye le a hivatalára kitűzött szivárványos zászlót, majd pedig felszólította, hogy ne vegyen részt a felvonuláson. Patakyová nem csak részt vett, hanem beszédet is mondott az LGBTI közösség rendezvényén. 

A Híd már korábban kiállt Mária Patakyová mellett. Most Lucia Žitňanská, a párt alelnöke is leszögezte, hogy egyetért az ombudsmannal. A kormányfő és hivatala hallgat az ügyben. „Az ombudsman Pride-on való részvétele nem csak felháborító, hanem azt mutatja, hogy a koalíción belül új, alapvető ideológiai konfliktus van” – írta Jaroslav Paška.

Patakyová a rendezvényen arról beszélt, hogy Szlovákiában nem tisztelik az azonosnemű párok jogait, ami 2017-ben elfogadhatatlan. A szlovák jogalkotás nem ismeri a regisztrált partneri kapcsolatot így ezen emberek alapjogainak védelme a gyakorlatban akadályokba ütközik. Patakyová a törvények módosításában látja a megoldást. Az SNS reakcióira az ombudsman azt mondta: sajnálja, ha csalódást okozott a pártnak, de álláspontja kezdettől fogva egyértelmű volt. A Pride-dal kapcsolatban az ellenzék sem egységes.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2017. augusztus 21. 15:22
Patakyová - Atyaúristen.
Andre1bp
2017. augusztus 21. 13:54
A meleg párok egy csomó pénzt leszedhetnének a Szlovák Államról, ha az Európai Bírósághoz fordulnának. Az olaszok is ezt tették és egy halom pénzt nyertek kárpótlásként. Ha jól tudom, 6 millió forintnak megfelelő összeget egyenként. Az állam azonnal be is bevezette a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, hogy ne kelljen még több párnak fizetniük.
аvmanster
2017. augusztus 21. 12:58
Patakyová :) és hol van ez a kérdés a muszlim migránsok tömeges bételépítésétől. megmondtam kedves ballibek, Szlovákia és annak a hivatalosan nem is létező "mag-Európának" a kapcsolata igen rövid lesz.
balbako_
2017. augusztus 21. 12:19
Na, ott is megy a buzivircsaft.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!