Először szerepelt nyilvánosan Obama, mióta távozott a Fehér Házból

2017. április 25. 07:54

Több száz egyetemista előtt beszélt, illetve beszélgetett velük a Chicagói Egyetemen Barack Obama korábbi amerikai hétfőn. Obama arra biztatta a fiatalokat, hogy vegyenek részt a politikában. Donald Trumpról viszont egyetlen szót sem ejtetett.

2017. április 25. 07:54

Három hónap óta először szerepelt egy nyilvános rendezvényen Barack Obama volt amerikai elnök. A Chicagói Egyetemen viharos tapssal fogadta a  korábbi elnököt mintegy 500 hallgató, akiket előadásában Obama arra bíztatott, hogy vegyenek részt a politikában. 

Az eseményről tudósító amerikai újságírók szinte egyöntetű véleménye szerint a volt elnök – megtörve eddigi hallgatását – karrierje új szakaszát kezdte meg Chicagóban, mégpedig a fiatal nemzedék politikai aktivizálását. Az 55 éves kipihent és derűt sugárzó politikus hallgatósága előtt kifejtette, hogy miért döntött így. „A legfontosabb, amit tehetek, segíteni a vezetők következő nemzedékét abban, hogy megpróbálhassa megváltoztatni a világot” – fogalmazott a volt elnök. 

A beszédben – amely inkább beszélgetés volt a fiatalokkal – Obama kárhoztatta a pénz és az érdekcsoportok befolyását a politikában, továbbá a választási körzetek politikai érdekek szerinti újrarajzolását, valamint az egyes médiumokban tapasztalható erősödő megosztottságot. „Következésképpen a választói részvétel valamennyi demokratikus állam közül nálunk a legalacsonyabb” – állította. Majd azt fejtegette, hogy a problémát a gyökereinél szeretné megragadni és megoldani, s ehhez szerinte a politikai részvételt akadályozó tényezőket kell megszüntetni. 

A demokrata párti Barack Obama egyetlen szót sem ejtett utódjáról, a republikánus Donald Trumpról. 

A Fehér Házból történt távozása óta Barack Obama nem tartott egyetlen beszédet és nem adott egyetlen interjút sem. Csupán néhány Twitter-üzenetet és kommünikét tett közzé, elsősorban a nevével fémjelzett egészségbiztosítási törvény védelmében és a New York-i Trump-toronyban történt esetleges lehallgatások ügyében. Alapítványa, az Obama Alapítvány, amely Chicagó egyik déli kerületében – ahol a fiatal Barack Obama közösség-szervezőként dolgozott – nemsokára megkezdi munkáját és elsősorban a fiatalokkal és a civil szférával kíván foglalkozni.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. április 25. 17:59
„Következésképpen a választói részvétel valamennyi demokratikus állam közül nálunk a legalacsonyabb” – állította. " Meg a kétpártrendszer miatt. Mi esély van rá, hogy bárhol ne republikánus vagy demokrata nyerjen? Mikor, hol volt ilyen utoljára? A XIX. század első felében?
Akitlosz
2017. április 25. 17:57
"Donald Trumpról viszont egyetlen szót sem ejtetett." Miért hát nem Obama beszélt, hanem csak beszéltetett?
1000bocs
2017. április 25. 16:30
"„A legfontosabb, amit tehetek, segíteni a vezetők következő nemzedékét abban, hogy megpróbálhassa megváltoztatni a világot”" - volt rá nyolc éved b@szki. Nem épp jó irányba mentek vezetésed alatt a világ dolgai. "Obama kárhoztatta a pénz és az érdekcsoportok befolyását a politikában" - aztakurv@, és nem röhögte ki senki? Már úgy értem hogy ezt az USÁban megeszik az emberek, miközben Obama Clintonnét tolta, aki a világ bármely miliárdosától benyalt bármennyi pénzt és a fene tudja mit ígért érte előre? Obama kárhoztatta? És nem sült le a pofájáról a bőr? Hisz kiállhatott volna ez ellen, amikor hatalmi pozicióban volt, de nem tette...
zakar zoltán béla
2017. április 25. 10:55
A tőke rab-szolgálója
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!