Nyolcvan gyűlöletkeltő iszlám hittérítőt toloncoltak ki a franciák

2016. április 15. 08:42

Franciaországban komoly probléma az iszlám fiatalok radikalizálódása, mintegy kétezer fiatal áll kapcsolatban a dzsihadistákkal – mondta François Hollande francia elnök. A politikus elmondta: mindent megtesznek a fiatalok radikalizálódása ellen, ezért nyolcvan gyűlöletkeltő igehirdetőt kitoloncoltak Franciaországból.

2016. április 15. 08:42

Franciaország „megközelítőleg nyolcvan gyűlöletkeltő igehirdetőt” toloncolt ki az országból – mondta csütörtök este Francois Hollande francia államfő a France2 közszolgálati televízióban, ahol eddig tevékenységét értékelte.

Az elnök egy olyan anya kérdésére válaszolt, akinek fia csatlakozott a dzsihadistákhoz Szíriában, és a harcok közben meghalt. Biztosította az anyát arról, hogy a kormány mindent megtesz a fiatalok radikalizálódása ellen, akik közül már több százan csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. 

Francois Hollande tájékoztatása szerint 170 francia állampolgárságú dzsihadista halt meg Szíriában és Irakban, és mintegy 2 ezer „fiatal vagy kevésbé fiatal” áll kapcsolatban dzsihadista hálózatokkal és dönthet úgy, hogy elutazik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg hatszáz francia állampolgár harcol Irakban és Szíriában, akik bármikor visszatérhetnek Franciaországba. 

A francia kormány tagjai rendszeresen hangoztatják, hogy a legnagyobb terrorveszélyt az iraki és szíriai dzsihadista harcokból hazatérő francia állampolgárok jelentik. A Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni iszlamista támadást 2015. január 7-én egy olyan francia testvérpár követte el, akik Szíriában kaptak kiképzést.

Halotti bizonyítványt ígért Hollande

„Küzdenünk kell ezen igehirdetők ellen, a gyűlölet hirdetői ellen, akik elindítják a radikalizálódást. A radikalizálódás nagyon gyorsan mehet végbe” - hangsúlyozta az államfő. „A törvényt alkalmazva azonnal fellépünk, amint jelét észleljük annak, hogy megsértik a szekularizáció elveit” – tette hozzá.

Francois Hollande az anyának – aki nem tudja, hogy mikor és pontosan hol halt meg a fia, és nem is tudja eltemetni – megígérte, hogy a francia állam halotti bizonyítványt fog kiállítani minden olyan családnak, amely a dzsihadista harcokban veszítette el a hozzátartozóját.

„Fiatalok halnak meg, dzsihadisták, és nem vagyunk bizonyosak a haláluk (körülményeiben), ez nehézségeket okoz a családoknak. De tudjuk, hogy meghaltak, ezért ki fogjuk adni a halotti bizonyítványokat” – mondta az elnök. 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2016. április 15. 11:40
Nagyon helyes! Követniük kellene ezt a példát a többi érintett országban is. Ezek a vakhitű, "vándor" térítők radikalizálják a kallódó fiatalokat, akik két-három éve még a Koránt sem ismerték.
2016. április 15. 10:27
"Halotti bizonyítványt ígért Hollande" Már azt hittem, hogy De Gaulle-t, a 20. századi politikusi jellemóriást látótávolságra követni is alig képes, és csak képességében szerény Hollande már valami komoly bejelentésre készül. De rájöttem, hogy circa annyit ér, mint a német "nővére", a NÉNI.
Pandaka pygmaea
2016. április 15. 09:27
Nem baj, a lényeg, hogy sikeres az integráció és már a németek is dolgoznak rajta.
Hóvirágcsempész
2016. április 15. 09:24
Gyenge és elkésett reakció. Az ÖSSZES MUSZLIMOT ki kell toloncolni Európából. Mindegyik potenciális veszélyforrás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!