Újranyithatják az észtországi magyar nagykövetséget

2016. március 11. 14:10

A Külügyminisztérium kérésére újra képviseletet nyitna a kormány Észtországban a vs.hu értesülései szerint. A tallinni magyar nagykövetséget annak idején azért zárta be a kormány, mert Mongóliában és Ecuadorban új követségeket nyitott, így nem volt elég forrás valamennyi külképviselet fenntartására – értesült a vs.hu.

2016. március 11. 14:10

Állandó diplomáciai képviseletet szeretne biztosítani a kormány Tallinnban, miután a Külügyminisztérium felülvizsgálta korábbi döntését, hogy bezárta az észtországi magyar nagykövetséget – írta a vs.hu. A lap úgy tudja, hogy első lépésben egyetlen diplomatát küld ki Magyarország, de forrásaik biztosra vették, hogy 2018. január 1-re, amikor Észtország lesz majd az EU soros elnöke, újra nagykövetség működik majd Tallinnban.

A bezárásra még 2014-ben került sor. Akkor azzal indokolták a lépést, hogy nincsen forrás ennyi külképviselet fenntartására, hiszen megnyílt a mongóliai és ecuadori nagykövetség. Az észtek válaszul bezárták magyarországi képviseletüket, ezt az intézkedést pedig Magyarországon szimpátiatüntetéssel fogadták.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2016. március 11. 14:52
Miért is? Csak mert baráti népek? Miért is barátiak? Egyébként meg ott volt Helsinki tőle 80? kilómeterre, ahol van NK, és volt/van egy Balassi is Tallinnban. Hellóka! Nem kellene fullban nyomni a kretént, mert megárthat. Tudod hány misszió van, ember?! Nézz már körül, hogy hány misszió van körülötte! Azért nincs akkora értéke Tallinnban, hogy aranyáron tartsunk el további diplomatákat, csak azért, hogy ki legyen pipálva Tallinn is.
kjkj945
2016. március 11. 14:33
Osztyák az Észt
ergé
2016. március 11. 14:28
Amilyen helyes döntés az észtországi magyar nagykövetség újranyitása, annyira értelmetlen, fölösleges és otromba volt annak bezárása 2014 folyamán. A két darab államalkotó rokon népünk egyikének, posztkommunista sorstársunknak faképnél hagyása a már akkor is forrósodó Nyugat vs Oroszország konfliktus kellős közepén a magát konzervatívnak és nemzeti érzelműnek tartó Orbán-kormány egyik megmagyarázhatatlan külpolitikai döntése volt (sok másik között). Van mit tanulnunk a sok tekintetben nagyon is sikeres újrakezdést produkáló balti testvérországtól. Az a minimum, hogy a nagykövetségeket újranyissuk egymás országaiban, és aztán ideje újraszőni az egyedül a magyar kormány döntése miatt szétszakadt politikai, gazdasági és kulturális hálózatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!