A sötétség árnyékában

2016. március 07. 21:36

Az, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt nyolc százalékot szerzett a szombati választáson, azt jelzi, valaki, valamit nagyon elrontott.

2016. március 07. 21:36
Rónay Tamás
Rónay Tamás

„Szlovákiában 71 év után hangozhat fel a parlamentben egy nagyon sötét érát idéző üdvözlés, amely így hangzik: »Na stráz«, azaz »Őrségre«. Így köszöntik egymást az új szlovák parlamenti párt, a Mi Szlovákiánk Néppárt fekete ruhás aktivistái, akik kizárólag olyan »értékeket« képviselnek, amelyek teljesen ellentétesek az Európai Unió alapelveivel. Egy olyan kor jelszavait skandálják, amelyek hallatán joggal rémülhet meg mindenki, aki elkötelezett egy demokratikus társadalom iránt. Azt hihettük, hogy modern világunkban, egyre féltettebb Európánkban, nem lehet helye olyan ideológiának, amely egy népcsoport megsemmisítésére törekszik. Az azonban, hogy ez a párt nyolc százalékot szerzett a szombati választáson, azt jelzi, valaki, valamit nagyon elrontott.

Ilyenkor az lenne a természetes, hogy lelkiismeret-vizsgálat kezdődjék. Hogy juthattunk el idáig? Aztán fülünkbe csengenek a szlovák kormányfő mondatai: »Nem kérünk a menekültekből«»megvédjük Európát«»elutasítjuk a kvótarendszert«»az Európai Bizottsághoz fordulunk«. Igen, itthon is ismerősen hallatszik ez a néhány mondat. Ám Pozsonyra pillantva azért nekünk, itt Budapesten is fel kell tennünk a kérdést: valóban ez a helyes út? Tényleg jó megoldás egy társadalom félelmeire építeni? Megéri a szavazatok maximalizásáért emberek tömegeit szembefordítani bárminemű humanizmussal?”

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2016. május 05. 01:51
Tomikám, most lett sötét Pozsonyban, hogy Kotlebáék bejutottak?! Az téged a legkevésbé sem zavart, hogy a legalább ennyire szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt nemcsak hogy bejutott, de egy időben kormányon is volt. És nemcsak Slotáék, de Ficóék és a liberálisok is megszavazták a nemzetiszocialista szellemiségű Beneš-dekrétumok megerősítését. Hol voltál akkor? Miért nem óbégattál, sopánkodtál, jajveszékeltél? Mert az előbbiek csak a felvidéki magyar kultúra kiirtásán dolgoznak, Kotlebáék pedig a cigányokkal vannak rosszban?
tyIer durden
2016. március 09. 14:39
Egy újabb megélhetési bérrettegő
OberEnnsinnen
2016. március 09. 14:21
A budapesti német megszállási emlékművet is, régesrég le kellett volna döntenetek! Hisz mindenki tudja, olyan, hogy német megszállás: nem történt.
OberEnnsinnen
2016. március 09. 14:21
Minden ezért van, mert nem rettegtek eléggé a nácikoktól! Miért vagytok ti ott, a Népszavánál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!