Putyin valutauniót szeretne a fehéroroszokkal és a kazahokkal

2015. március 20. 18:27

Vlagyimir Putyin szerint eljött az idő, hogy Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország, az Eurázsiai Gazdasági Unió három alapító állama valutauniót hozzon létre. A kazah és a fehérorosz elnök nem reagált nyilvánosan Putyin felvetésére.

2015. március 20. 18:27

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt javasolta pénteken, hogy Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország hozzon létre valutauniót. Az orosz elnök, valamint kazah és fehérorosz kollégája, Nurszultan Nazarbajev, illetve Aljakszandr Lukasenka Kazahsztán fővárosában, Asztanában tartottak megbeszélést, amelyen az eurázsiai integráció kérdéseit tekintették át.

A találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón Putyin kijelentette, úgy véli, hogy ideje elkezdeni a tárgyalásokat a valutaunió létrehozásáról az Eurázsiai Gazdasági Unió három tagállama között. „Abban állapodtunk meg partnereinkkel, hogy folytatjuk a monetáris politikák összehangolását. Úgy gondoljuk, eljött az ideje a tárgyalásoknak a valutaunió létrehozásának jövőbeni lehetőségeiről” – fogalmazott Putyin orosz hírportálok beszámolói szerint.

Az orosz államfő részleteket nem közölt, mindössze annyit mondott, hogy egyszerűbb reagálni a pénzügyi-gazdasági fenyegetésekre és megvédeni közös piacukat, ha vállt vállnak vetve küzdenek. Sem a kazah, sem a fehérorosz elnök nem válaszolt azonnal a nyilvánosság előtt a valutaunió létrehozását célzó felvetésre, de elemzők szerint nem valószínű a tárgyalások elindítása. 

Kazahsztán, amely a volt szovjet köztársaságok közül a második legnagyobb olajkitermelő és a második legnagyobb gazdaság Oroszország után, általában lagymatagon szokott viszonyulni a közös fizetőeszköz bevezetésének javaslatához, mondván, a három országnak először a monetáris politikájukat kell összhangba hozniuk. Grigorij Marcsenko, a kazah jegybank volt elnöke szerint 10-12 évet igényelne, hogy előkészítsék egy közös valuta bevezetését. 

Az orosz rubel árfolyamának gyengülése csapást mért a volt szovjet kereskedelmi partnerekre, így Fehéroroszország és Kazahsztán gazdaságára is. A tavalyi év közepe óta az orosz rubel értékének mintegy 40 százalékát veszítette el a dollárral szemben, míg Fehéroroszország januárban több lépcsőben, összesen 18 százalékkal értékelte le a fehérorosz rubelt. Piaci spekulációk szerint Kazahsztán hamarosan követheti a fehérorosz példát.

Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország vámuniója 2010. január 1-jén kezdett működni. E három ország tavaly május végén írta alá az Eurázsiai Gazdasági Uniót megalapító megállapodást, amely január 1-jén lépett hatályba. A megállapodáshoz tavaly októberben csatlakozott Örményország, Kirgizisztán pedig májusban lép be az unióba.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. március 20. 22:14
Fuss Viktorka, fuss! Meg tudod te is csinázni te nagyeszű.
VakzKommondor
2015. március 20. 20:09
focista! Itt az idő, végre beléphetünk valahova, ami neked is tetszik!!! ÉJEN!!!
kjkj945
2015. március 20. 18:51
Órosszunion előkészítése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!