Az SZNT idén nem szervezi meg a Székely Szabadság Napját

2015. február 24. 15:24

A Székely Nemzeti Tanács bejelentette: elállt a március 10-re, Marosvásárhelyre korábban meghirdetett Székely Szabadság Napjának megszervezésétől, mert nem akar a hatóságok partnere lenni a jogfosztás leplezésében. A Tanács arra kéri a székelyeket, hogy mindenki menjen el aznap a Székely Vértanúk Emlékművéhez.

2015. február 24. 15:24

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) idén elállt a március 10-re, Marosvásárhelyre korábban meghirdetett Székely Szabadság Napjának megszervezésétől, mert nem akar a hatóságok partnere lenni a jogfosztás leplezésében – jelentette be keddi sajtóértekezletén Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

 
Felidézte: Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere betiltotta a március 10-re tervezett felvonulást a Székely Vértanúk Emlékműve és a város főtere között, és nem engedélyezte a prefektusi hivatal elé tervezett tiltakozó megmozdulást. A szervezők Románia tervezett közigazgatási átalakítása elleni tiltakozásul és a székelyföldi autonómiaigény demonstrálása végett hirdettek megmozdulást Marosvásárhely főterére.
 
Bár az SZNT a bíróságtól kért jogorvoslatot, a tiltás még érvényben van, olyan jegyzőkönyvet pedig az SZNT nem ír alá a polgármesteri hivatalnál, amely csak az emlékműnél tartandó megemlékezést engedélyezi, de a felvonulást nem - mutatott rá Izsák Balázs.
 
„Szervezőkként nem kívánunk a hatóságok partnerei lenni a súlyos jogtiprás leplezésében azzal, hogy megtartjuk a megemlékezést, s a tiltakozó megmozdulást pedig nem, hiszen ezzel azt a látszatot keltenénk, hogy gyülekezési jogunk nem sérült” – magyarázta az SZNT elnöke.
 
Izsák Balázs egy, az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatban rámutatott: Marosvásárhely és az egész Székelyföld lakóinak joguk van március 10-én egy szál virággal, gyertyával a Székely Vértanúk Emlékművéhez zarándokolni, és ott méltósággal emlékezni. „Legyen ez a gesztus néma tiltakozás is a szólásszabadság és a gyülekezési jog megsértése ellen!” – fogalmazott az SZNT elnöke.
 
A sajtóértekezlet után Izsák Balázs az MTI-nek telefonon elmondta: a marosvásárhelyiek a kommunista diktatúra tiltása közepette is rendszeresen elzarándokoltak a Székely Vértanúk Emlékművéhez.
  
„Ha most sérül is a gyülekezési jog Romániában, azért azt feltételezem, hogy a mai rendszer valamivel liberálisabb, mint az 1980-as volt. Tehát szervezett keret nélkül is el lehet menni, nem ütközik törvénybe, nem fogják a hatóságok üldözni azt, aki a kegyeletét leróni elmegy az emlékműhöz a székely vértanúk kivégzése napján” – mondta az SZNT elnöke.
 
A keddi sajtóértekezleten Kincses Előd ügyvéd beszámolt arról, hogy nemcsak az idei rendezvény körüli jogvitát nem oldotta meg idejében az igazságszolgáltatás: a tavalyi Székely Szabadság Napja ügyében indult peres eljárásban sem született még ítélet. Bár elmondásuk szerint 2014-ben nem volt érvényes hatósági tiltás, utólag megbírságolták a szervezőket, akik bíróságon kérték a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítését.
 
A Székely Vértanúk Emlékművénél tavaly rendezett autonómiatüntetés végén a résztvevők Marosvásárhely főterére vonultak. Bár a csendőrség szerint nem volt jelentősebb incidens, többször lökdösődés alakult ki amiatt, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták.
 
A dulakodásról készült televíziós beszámolók láttán a román politikusok a „magyar szélsőségesek” példás megbüntetését követelték. A román belügyminisztérium később közölte: négy magyar állampolgár – köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője – egy évig nem léphet be Romániába.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asszem
2015. február 25. 09:14
Levél dr. Vass Leventéhez! Azt sem tudom, hogy egyáltalán elfogja-e olvasni soraim, de mindegy, leírom, amit érzek, gondolok. Itt az idő! Nem szabad elmulasztani azt a nagy lehetőséget, amit március 10.-ei megemlékezés nyújthat a vásárhelyi magyarságnak. Izsák vélhetőleg, mint Kelemen merészebb hangja, gazdájával egyetemben erősen beijedhetett a DIICOT-tól, mert amúgy semmi értelme nincs a megemlékezéstől visszatáncoló szabadkozó hadovázásainak. De kit érdekelnek Izsák félelmei, mikor nekünk az a dolgunk, hogy az emberek lelkében már egyszer meggyújtott szabadságvágyérzet lángot továbbfokozzuk. És épp most nem szabad e izzásban lévő lélektüzünket lankadni hagyni, most kell lépni, az élre állni, és Történelmi egyházainkkal egyeztetve, az összessel, és végérvényesen kilépni a Székely vértanúk emlékművénél az eddigi részleges ismeretlenségből, s ott egyházi emberekkel közösen beszédeket elmondván, új táptüzet adjunk a vásárhelyiek azon reményének, hogy eljött a politikus, aki az élre tud állni, tudja, hogy mit akar és amit megvalósítani óhajt számunkra, azt visszatarthatatlanul valóra is váltja! A Székelyek napja többé ne merüljön bele a további hallgatásunk mély lélekkiüresítő csöndjébe, hanem épp ellenkezőleg legyen az a nap, amikor a bátrak kimondják azt, amit mindenkor nekik kell kimondani. És sorra imádságokat és zsoltárokat fogunk majd meghallgatni, majd pedig Ön fog szónokolni. Aztán jöhetnek majd más pályatársai is a MOGYE-ről és az egyházak kebeléről, hiszen az életben csupán azok tudnak harcolni, akik mindig is keményen kell állják a sarat a megélt való élet bármely pillanatában. És meg lehet hívni a spesiszentgyörgyieket is az illető egyházi jellegű megemlékező rendezvényre, ugyanis ők büszkén fognak kiállni Ön mellé, és ha a rendezvény kellő odafigyelésnek fog örvendeni a vásárhelyiek részéről, Önnek, csapatának máris nyert ügye lesz. Nem kellenek nekünk többé a Kelemen csicska placebo Izsákok, csupán arra van szükség, hogy Ön és az önhöz hasonlók felismerjék a felmerülő történelmi pillanat jelentőségét, amelyre szerintem nem is kell Önt külön rávezetnem, írásommal csak meg kell erősítenem Önt abban, hogy itt az idő, tényleg indulni kell. Határozottan az élre állni ott azon a helyen, ahol Önt megalázták 2012-ben és bátran fellépve minél jobban leszerelni a jelenlegi Florea bérenc udmr-t, s tenni ezt akár az EMNT-vel szövetkezve, és ha minden jól megy, a vásárolt diplomás tökostoba Peti egy éven belül végérvényesen a múlté lesz. Tárgyalni az egyházi képviselőkkel, a MOGYE többi professzoraival, a szentgyörgyiekkel is egyeztetni, majd pedig elvenni azt, ami Önnek kijár, hiszen ennyi idióta között úgy tűnik, Ön az egyetlen, aki tudja is azt, hogy mit akar! Hajrá Doktor úr, zúzzunk szét a saját ingyenélőink között!
asszem
2015. február 24. 17:26
Az egy személyes sznt a valójában nem több, mint az rmdsz izsáki bátrabb hangja! Egyébként is Izsák tavalyelőtt egy olyan követelésekkel teli jegyzőkönyvet nyújtott át a helyi prefektúra-szolgabíróság intézményének, amelyet sem kézjegyével, sem pedig nem létező szervezete pecsétjével nem látott el. Az, hogy ezennel Izsák felkérte Florea-t hogy legyen társszervező, ez azt jelenti, hogy urasága azt sem tudja, hogy melyik világon él! Még szerencse, hogy a Fidesz juttat számára is elég lóvét, ahhoz, hogy vígan taxizhasson napi rendszerességgel Erdélyben, meg a nagyvilágban. Izsáknak az autonómia tervezete egy akkora orbitális baromság, hogy annak elfogadtatása felérne a nemzeti öngyilkossággal, mindez érvényben olyan körülmények között, hogy Izsákot nem lehet zsidózni sem, hiszen ő református. Legalábbis az apja az volt jó ideig. Ami meg a tavalyi vonuláskor jobbikosokkal megtörtént összetűzést illeti, a kivezényelt több száz csendőr végig profin provokálta vonuló menetünket, és az ominózus felfújt esetben a csendőrök azt tették, hogy egyik átjárónál feltartóztatták menetünket, ahelyett, hogy a járműveket állíttatták volna le időlegesen. Hogy mennyire eltervezetten történt minden, azt jól mutatja az a tény, hogy bármely hiba felmerülésének elkerülése végett minden más létező oláh rendőrfélét berendeltek a központjaikba, csak a rohamcsendőrök kísérhették végig vonuló csapatunkat, amelyet nem mellesleg már a végén több száz ide-oda rohangászó dartvéder es szerencsétlenség igyekezett rettegésbe kergetni. Izsák bohózata semmit nem hoz a házhoz, egyszerűbb lenne, ha egy háromszázas motoros menet végiggurulna legkevesebb háromszor az említett tüntetési útszakaszon! Mire olájék felébrednének már réges-régen túl lennénk az egészen! Az ügynek csak egy hibája volna, a motoroknak időlegesen meg kéne pihenjenek néhány napot valahol a Székelyföldön.
fakir
2015. február 24. 16:47
A Magyar Kormany megszolal mar vegre? Eleg a fasiszta Romaniabol, ahol nyiltan a magyarok ellen uszitanak (pl Hellvig nyilatkozata)
OberEnnsinnen
2015. február 24. 16:08
"Felidézte: Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere betiltotta a március 10-re tervezett felvonulást a Székely Vértanúk Emlékműve és a város főtere között, és nem engedélyezte a prefektusi hivatal elé tervezett tiltakozó megmozdulást. " Éljen az EU! Éljen a HRW! Éljen a TASZ! Éljen a Helsinki bizottság! Éljen a Amnesty International! Éljen az Európa Tanács! Éljen az Emberi Jogok Európai Bírósága! Éljen a Hágai Nemzetközi Bíróság! Éljen a Magyar Helsinki Bizottság! Éljen az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet! Éljenek a Soros Alapítványok! Éljen minden Civil szervezet, amelyik hallgat és HALLGAT: Mint az előbbiek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!